Eesti hangib koostöös Leeduga kaitseväele välihaiglaid

Postimees
Copy
Kaitseväe välihaigla suurõppuse Siil 2022 ajal.
Kaitseväe välihaigla suurõppuse Siil 2022 ajal. Foto: Elmo Riig

Kaitseinvesteeringute keskus (RKIK) kuulutas hiljuti välja mahuka ühishanke koos Leeduga mobiilsete välihaiglate ja sidumispunktide tellimiseks. Raamleping sõlmitakse seitsmeks aastaks ning hanke maht on kuni 150 miljonit eurot.

Kaitseinvesteeringute keskuse sõdurivarustuse ja elutoetuse kategooriajuhi Tarmo Tameri sõnul on nii Eestis kui ka mujal Euroopas tervikuna palju kogemustega välihaiglate tootjaid ning kindlast tagab rahvusvaheline konkurents parima hinna ja kvaliteedi suhte.

«Turu-uuringu käigus pöördusime kaheksa ettevõtte poole saamaks ülevaadet ettevõtete varasemast kogemusest, müüdud süsteemidest ning võimekusest tellija vajadustest lähtudes hankeesemeks olevaid süsteeme toota,» lisas ta.

Lisaks välihaiglatele ning sidumispunktidele, on plaanis hankida ka eraldiseisvaid mooduleid ja varuosasid ning lisaks võimaldab sõlmitav leping hankida ka remondi-, hooldus- ja arendustöid ning erineva tasemega kasutajakoolitusi.

Kaitseväe peastaabi analüüsi ja planeerimise osakonna vanemstaabiohvitseri kolonelleitnant Lauri Benderi sõnul näitab Ukrainale abiks saadetud välihaiglate kogemus, et Eesti ammune arendustöö on läinud õiges suunas.

«Lahinguväljal kvaliteetse, kiire ja võimalikult ohutu meditsiinilise abi tagamise seisukohast on haiglate ja sidumispunktide mobiilsus oluline ning selles suunas teeme me uue hankega suure sammu,» ütles Bender.

Ta lisas, et Ukrainas on punase risti tunnuseid kandvad sõidukid ja rajatised olnud massiliselt agressorile sihtmärgiks, seetõttu on oluline, et meditsiiniüksused oleksid maastikul hästi varjatud ning võimelised pidevalt ja kiiresti asukohta vahetama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles