Biden käskis anda tõendid Venemaa sõjakuritegude kohta Haagi kohtule (2)

BNS
Copy
USA president Joe Biden
USA president Joe Biden Foto: RS / MPI / Capital Pictures / Scanpix

Ühendriikide president Joe Biden andis salaja korralduse, et tõendid Venemaa sissetungijate Ukrainas toime pandud sõjakuritegude kohta edastataks Haagi Rahvusvahelisele Kriminaalkohtule, vahendas väljaande New York Times informatsiooni uudisteagentuur UNIAN.

New York Times viitas asjaga kursis olevatele allikatele, kelle hinnangul on see näitaja tõsisest muutusest USA poliitikas.

Ametnikud märkisid, et Pentagon on varem sellele vastu seisnud, kuna kartis luua pretsedenti, mis lubaks USA sõjaväelasi süüdistada.

Bideni otsus kriipsutas mitu kuud kestnud kaitseministeeriumi vastuseisu. Samas pole täpselt teada, mis ajendes USA presidenti sellist otsust langetama.

«USA luureagentuurid on kogunud teavet, muu hulgas üksikasju Venemaa võimude otsuse kohta rünnata tahtlikult Ukraina tsiviilinfrastruktuuri ja saata tuhanded Ukraina lapsed okupeeritud territooriumilt sunniviisiliselt välja. Osa nendest tõenditest on juba jagatud Ukraina prokuröridega, kuid esialgu hoiduti neid Haagiga jagamast,» öeldakse artiklis.

ÜRO mõistis kuu algupoolel hukka tsiviilelanike jätkuva ohvriks toomise Venemaa sõjas Ukraina vastu. Ukraina inimõiguste olukorda jälgiva ÜRO vaatlusmissiooni (HRMMU) hinnangul on alates 2022. aasta 24. veebruarist tapetud üle 9000 tsiviilisiku, kelle seas 500 last.

Venemaa ründab Ukrainat pidevalt õhust, sealhulgas valimatu suurtüki- ja raketitulega, mille tõttu on olnud eriti palju ohvreid. Rünnakud on suunatud ka tsiviiltaristu ja varustusliinide pihta ning need jätavad kohalikud elanikud tihti ilma elektri ja joogiveeta.

Butša ja Mariupol said eelmisel aastal Venemaa julmuste tunnussõnadeks, kui teated ja pildid sealsetest tapatalgutest vapustasid maailma ning tõid kaasa süüdistused sõjakuritegudes ja genotsiidis.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles