Suri kunagine väliskommentaator Gabriel Hazak (1)

Postimees
Copy
Gabriel Hazak
Gabriel Hazak Foto: Eesti Juudi Muuseumi kogu

Eesti Juudi Muuseum teatas ühismeedias, et möödunud nädalal, 21. juulil suri 84-aastasena ajakirjanik, autor ja omaaegne väliskommentaator Gabriel Hazak. 

«Aavakuu 3. päeval lahkus meie seast rahvusvahelise õiguse ekspert, majandusteadlane, Tallinna Tehnikaülikooli emeriitdotsent, ajakirjanik ja mitme raamatu autor Gabriel Hazak,» kirjutas Eesti Juudi Muuseum.

Hazak sündis 13. novembril 1938 Tallinnas juudi perekonda. Tema vanaonu Abram (vanaisa Elija vanem vend) osales vabadussõjas.

«Gabriel Hazak oli nende hulgas, kes valmistas ette 31. mail 1971 esimese saate «Maailm täna», mis on üks vanemaid Eesti Raadio saateid. Saate läheb eetrisse siiani Vikerraadio hommikuprogrammi osana. Päris kaua töötas Gabriel Hazak väliskommentaatorina ETV saates «Rahvusvaheline panoraam».»

Veel kirjutati, et Hazak oskas mitut keelt. «Tänu tema perfektsele saksa keelele ja autoriteedile juhtis ta Eesti-Saksa ühingut ning panustas Eesti tutvustamisele Saksamaal. Tema pärand on rikas ja mitmekülgne.»

Hazak on öelnud: «Ise identifitseeriksin end Eesti juudina või juudi päritolu eestlasena. Nüansid sõltuvad ka kontekstist ja konkreetsest keskkonnast. Olen täheldanud, et mida kaugemal Eestist olen, seda enam tunnen end eestlasena. Erilist vahet selles minu jaoks sisuliselt ei ole. Kunagi ütles akadeemik Paul Ariste, kellest väga lugu pidasin: «Gabriel, sina oled eestistunud juut, mina aga juudistunud eestlane»,» kirjutas Hazak oma raamatus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles