Bangkokis ja Tokyos väljastasid e-residentsuse dokumente volituseta inimesed

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
E-residentsus. Foto on illustratiivne
E-residentsus. Foto on illustratiivne Foto: Ints Kalnins / Reuters

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) ning siseministeeriumi lepingupartner rikkus Bangkoki ja Tokyo väljastuskohtades nõudeid – dokumente väljastas inimene, kellel volitust selleks polnud. Seetõttu jätkab Eesti e-residentidele dokumentide väljastamist ainult välisesindustes.

Rikkumise tõttu ütleb Eesti lepingu üles ning erasektorist uut koostööpartnerit otsima ei hakata.

Alates 2021. aasta aprillist on e-residendi digitaalse isikutunnistuse väljastamist lepingu alusel pakutud lisaks Eesti välisesindustele viies suurlinnas BLS International Services Limitedi vahendusel. PPA teatas, et nad on jooksvalt kontrollinud, et lepingupartner järgiks dokumentide väljastamisel lepingus kirjeldatud protsessinõudeid, kuid selle aasta maikuus tuvastati, et Bangkoki väljastuskohas on eksitud lepinguga seatud nõuete vastu – dokumente väljastas inimene, kel puudus selleks vastav PPA poolt väljastatud volitus.

Rikkumise ilmnedes peatas PPA dokumentide väljastamise kõigis välise teenusepakkuja asukohtades ning alustas täiendavat kontrolli dokumentide väljastamise üle.

Kontrolli tulemused näitasid, et dokumendid olid väljastatud õigetele inimestele, kuid dokumendi väljastamine volitamata isiku poolt on toimunud lisaks Bangkokile ka Tokyo väljastuskohas, teatas PPA. Siseministeerium ja PPA hindasid tuvastatud rikkumised piisavalt oluliseks ja eelmisel nädalal teavitati lepingupartnerit sellest, et leping öeldakse üles.

PPA-le teadaolevalt on BLS omakorda alustanud distsiplinaarmenetlust rikkumisega seotud töötajate suhtes.

E-residentsus pakub välisriigi kodanikele ligipääsu Eesti riigi e-teenustele: selle omanik saab dokumente digitaalselt allkirjastada, logida sisse kõigisse portaalidesse ja infosüsteemidesse, mis tunnistavad Eesti ID-kaarti. E-residentsus ei anna maksuresidentsust, Eestis elamise õigust ega Eestisse või Euroopa Liitu sisenemise luba. 

PPA e-residentsuse ekspert Anita Sokolova selgitas, et e-residentidele väljastatav digitaalne isikutunnistus on isikut tõendav dokument ja selleks, et oleks võimalik kindlustada selle usaldusväärsus, on ka kohustus tagada, et kogu dokumendi väljastamise protsess on usaldusväärne.

«Järelevalve tulemusena tuvastasime probleeme kahes väljastuskohas, mis on piisavalt suur rikkumine, et lõpetada koostöö hankepartneriga. Seega lõppeb dokumentide väljastamine kõigis viies partneri väljastuskohas ning jätkub nüüd ainult Eesti välisesindustes. Otsime koostöös välisministeeriumiga ja ettevõtluse arendamise sihtasutusega lahendusi dokumentide väljastamiseks asukohtades, kus välisesindus puudub, tagamaks e-residentidele mugavamaid võimalusi dokumendi kättesaamiseks. Erasektorist uut lepingupartnerit me otsida ei plaani,» täpsustas Sokolova.

Kahe aasta jooksul on BLSi kaudu väljastatud ligikaudu 1300 e-residendi digitaalset isikutunnistust. PPA on kontrollinud, et dokumendid on väljastatud õigetele inimestele, mistõttu seni väljastatud dokumendid kehtivad edasi. Kõiki neid, kes olid dokumendi välise teenusepakkuja väljastuskohta tellinud, kuid ei jõudnud sellel järel käia, on PPA teavitanud ja pakkunud neile välja võimaluse dokument ümber suunata mõnda Eesti välisesindusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles