ECOWAS andis Nigeri huntale nädala võimust loobumiseks

Copy
Ühenduse ECOWAS kohtumine Abujas
Ühenduse ECOWAS kohtumine Abujas Foto: Chinedu Asadu / Scanpix

Lääne-Aafrika riikide majandusühenduse ECOWAS liidrid andsid pühapäeval Nigeri huntale ühe nädala võimust loobumiseks ja hoiatasid, et nad ei välista jõu kasutamist, teatasid meediakanalid.

Ühendus otsustas ühtlasi kehtestada Nigerile kohe finantssanktsioonid. Samuti nõudis 15-liikmeline ECOWAS Nigeri valitud presidendi Mohamed Bazoumi kohest vabastamist ja ametisse ennistamist.

«Juhul kui võimude nõudmisi ei täideta nädala jooksul, siis rakendab ECOWAS kõiki vajalikke meetmeid taastamaks Nigeri Vabariigis põhiseaduslik kord. Sellised meetmed võivad hõlmata jõu kasutamist,» hoiatas ühendus Nigeerias korraldatud tippkohtumisel.

Avalduses märgiti, et ühenduse liikmesriikide staabiülemad kohtuvad kohe.

Nigeri sõjaväelise riigipöörde juhid avaldasid juba varem päeval kartust, et ECOWAS võib peatselt sõjaliselt sekkuda, kui Nigeeria pealinnas Ajubas korraldati ühenduse kriisikohtumine Nigeris toimunud riigipöörde küsimuses.

«Selle kohtumise eesmärk on heaks kiita Nigeri-vastane agressiooniplaan peatseks sõjaliseks sekkumiseks Niameys,» väitis Nigeri hunta enne kohtumise algust.

Väidetavalt peetakse sellist plaani koostöös Aafrika riikidega, kes ei ole piirkondliku organi liikmed, samuti teatud lääneriikidega.

Tšaadi president, kindral Mahamat Idriss Déby Itno sõitis pühapäeval Nigerisse, et aidata kriisi lahendada.

«Itno on Nigeri pealinnas Niameys, et vaadata, mida ta saab teha kriisi lahendamiseks,» ütles Tšaadi valitsuse kõneisik Aziz Mahamat Saleh. Salehi sõnul on presidendi reis Tšaadi algatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles