Uuring: 15 protsenti inimestest lubaks sugu muuta arstide nõusolekuta (10)

BNS
Copy
Vikerkaarelipp.
Vikerkaarelipp. Foto: Eternar/Shutterstock

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituudi tellimusel tehtud küsitlusest selgub, et 15 protsendi vastajate arvates peaks Eestis saama sugu muuta ilma arstide nõusolekuta. 

Kevadel tekkis seoses sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo arvamusega soovahetuse teemal diskussioon, kas Eestis peaks olema võimalik sugu muuta ilma arstliku komisjoni nõusolekuta.

Ühiskonnauuringute instituudi tellimusel küsis Norstat Eeti AS viimases küsitluses inimestelt selle kohta arvamust. Seoses mujal Euroopas aset leidnud sündmustega paluti vastata ka küsimusele, kas ennast naiseks pidavad mehed peaksid saama osaleda missivõistlustel.

Soovahetuse ja arstide nõusoleku kohta küsiti, kas vastja arvates võiks Eestis olla inimestel õigus muuta oma sugu ilma arstide nõusolekuta. Sellele vastas jaatavalt 15 protsenti, eitavalt 74 protsenti ning 12 protsenti ei osanud arvamust öelda.

Kuigi arstide nõusolekut peetakse vajalikukskõikide sotsiaaldemograafiliste gruppide lõikes, siis keskmisest eristuvad mõnevõrra 18–24-aastased noored, kelle seas on kõige enam neid, kes ei pea arstide nõusolekut vajalikuks. Vastavas grupis arvab 34 protsenti, et sugu võiks muuta arstide nõusolekuta, ning 59 protsenti, et mitte.

Transsooliste osalemise kohta naiste missivõistlustel küsiti, kas bioloogiliselt meessoost, kuid ennast naiseks pidavad mehed peaksid saama osaleda naiste missivõistlustel. Kaheksa protsenti vastas sellele küsimusele jaatavalt, 82 protsenti oli vastu ning kümme protsenti ütles, et ei oska öelda.

Ka missivõistluste puhul on 18–24-aastaste noorte seas 26 protsendiga enam neid, kes lubaks transsoolised naiste missivõistlustele ning 65 protsenti neid, kes ei lubaks.

Kuigi erakondliku eelistuse järgi on kõikide erakondade toetajate seas ülekaalus vastajad, kelle arvates ei peaks saama sugu muuta ilma arstide nõusolekuta ning transsoolised ei peaks saama osaleda naiste missivõistlustel, siis viimase küsimuse puhul erinevad keskmisest kõige enam Eesti 200 toetajad. 21 protsenti Eesti 200 toetajatest arvab, et transsoolised võiks osaleda naiste missivõistlustel, 60 protsenti arvab, et mitte.

Küsitluse viis läbi Norstat Eesti 21.–22. juulini veebikeskkonnas, küsitleti 18-aastaseid ja vanemaid Eesti kodanikke, osales 1004 vastajat.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles