Mali ja Burkina Faso hoiatasid sõjalise sekkumise eest Nigeris

Copy
Kindral Abdourahmane Tiani.
Kindral Abdourahmane Tiani. Foto: Stringer/Scanpix

Igasugust sõjalist sekkumist Nigeris kukutatud presidendi Mohamed Bazoumi võimu taastamiseks peetakse sõjakuulutamiseks Burkina Faso ja Mali vastu, öeldi kahe riigi esmaspäevases ühisavalduses.

Nigeri mõlemad naabrid on hiljuti läbi teinud sõjalise riigipöörde.

Riigid tegid avalduse pärast seda, kui Lääne-Aafrika liidrid ähvardasid kasutada jõudu Bazoumi ametisse ennistamiseks.

«Igasugune sõjaline sekkumine Nigeri vastu oleks samaväärne sõja kuulutamisega Burkina Fasole ja Malile. Sõjalise sekkumise katastroofilised tagajärjed Nigeris võivad destabiliseerida kogu piirkonna» hoiatasid kaks riiki.

Riigid teatasid ühtlasi, et keelduvad rakendamast ebaseaduslikke ja ebainimlikke sanktsioone Nigeri rahva vastu.

Nigeris võimu haaranud hunta süüdistas esmaspäeval endist koloniaalvõimu Prantsusmaad sõjalise sekkumise soovis, et ennistada kukutatud president Bazoum uuesti riigipeaks.

«Otsides viise ja vahendeid sõjaliseks sekkumiseks Nigeris, korraldas Prantsusmaa koostöös mõnede kohalikega kohtumise Nigeri rahvuskaardi staabiülemaga, et saada vajalikku poliitilist ja sõjalist volitust,» ütles hunta Nigeri televisioonis ette loetud avalduses.

Prantsusmaa välisminister lükkas tagasi hunta süüdistused, et Pariis kavatseb Nigeris sõjaliselt sekkuda.

«See on vale,» ütles Catherine Colonna väidete kohta uudistekanalile BFM.

Colonna lisas samas, et kukutatud presidendi Bazoumi võimu taastamine on endiselt võimalik ja vajalik.

Lääne-Aafrika riikide majandusühenduse ECOWAS liidrid andsid pühapäeval Nigeri huntale ühe nädala võimust loobumiseks ja hoiatasid, et nad ei välista jõu kasutamist, teatasid meediakanalid.

Ühendus otsustas ühtlasi kehtestada Nigerile koheselt finantssanktsioonid. Samuti nõudis 15-liikmeline ECOWAS Nigeri valitud presidendi Mohamed Bazoumi kohest vabastamist ja ametisse ennistamist.

Kreml kutsus esmaspäeval kõiki pooli vaoshoitusele Nigeris.

«Me kutsume õiguskorra kiirele taastamisele riigis ning kõiki pooli vaoshoitusele, et see ei tooks kaasa inimohvreid,» ütles Kremli kõneisik Dmitri Peskov.

Nigeri mõjuka presidendikaardi kindral Abdourahamane Tiani kuulutas end riigi uueks liidriks. Kindral väitis, et putš oli vastus džihadistide verevalamisega seotud julgeolekuolukorra halvenemisele, samuti korruptsioonile ja majandusraskustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles