Harku järvest leiti sinivetikaid

Postimees
Copy
Harku järve väliujula.
Harku järve väliujula. Foto: Haabersti linnaosavalitsus

Terviseameti poolt Harku järvest võetud veeproovi analüüs näitas, et sinivetikate koguarvukus koos mittetoksiliste liikidega ületab ujumiseks loetud ohutut piiri. Seega võib pikaajaline vees viibimine või vee allaneelamine kujutada ohtu tervisele.

Terviseameti soovituse kohaselt tuleks lähiajal randades ujudes olla tähelepanelik oma tervise osas ning pärast suplust võimalusel ennast puhta vee ja seebiga pesta. Oluline on ka terviseameti väitel jälgida, et väikelapsed ja lemmikloomad merevett alla ei neelaks. Mürgistuskahtluse puhul soovitab terviseamet võtta ühendust perearstiga või helistada vastavale terviseameti infoliinile 16662.

«Sinivetikad on Harku järves suveperioodil sagedane probleem,» lausus Haabersti linnaosavanem Oleg Siljanov (KE). «Nüüd tuleb inimestel olla tähelepanelik, järgida terviseameti soovitusi ja oodata uute veeanalüüside tulemusi.»

Terviseameti teatel võib inimene sinivetikate toksiinidest mürgistuse saada, kui ta neelab alla sinivetikarikast vett. Eelkõige on mürgistusest ohustatud väiksed lapsed, vanemad inimesed ning kodu- ja karjaloomad. Enne vette minnes tuleks ameti teatel veenduda, et vesi oleks puhas. Juhul kui vesi on muutunud nähtavate helveste tõttu kollakas-roheliseks, kalda äär on kaetud tiheda rohelise massiga, millel on kopituse lõhn, siis võib Terviseameti väitel tegu olla sinivetikatega. Ameti teatel on sinivetikate tõenäosus suurem, kui vee värvi muutvad helbed on nii väikesed, et vette pistetud oksal püsima ei jää.

Pea meeles!

Kui ujusid sinivetikatega saastunud vees, pese end võimalikult kiiresti pärast veest väljumist seebi ja veega.

Kindlasti tuleb jälgida, et väikelapsed ja lemmikloomad merevett alla ei neelaks.

Saastunud vee sattumisel silma, loputa silmi rohke puhta voolava veega vähemalt 15 minuti jooksul. Kui pärast silmade loputamist pisaravool, ärritus, valu, turse, valguskartus ei möödu, tasub pöörduda silmaarsti erakorralisele vastuvõtule.

Sinivetikatest põhjustatud üldiste tervisekaebuste korral piisab tavalisest kodusest ravist: palavikualandajad, peavaluravimid, joogivesi ja tee.

Vajadusel küsida nõu perearstilt, perearsti nõuandetelefonilt 1220 või mürgistusinfoliinilt 16662.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles