Reitingud: Eesti 200 langus peatus ja Reformierakond kaotas toetajaid (13)

BNS
Copy
Kaja Kallas ja Lauri Hussar.
Kaja Kallas ja Lauri Hussar. Foto: Tairo Lutter

Erakondade reitingutabeli viimaste tulemuste põhjal on Eesti 200 pikalt väldanud langus peatunud, ühtlasi kaotas toetajaid ka liidrikohal olev Reformierakond.

Ühiskonnauuringute Instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti koostöös valmiva iganädalase küsitluse viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 27,2 protsenti, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) 22 protsenti ja Keskerakonda 18,2 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Liidrikohal oleva Reformierakonna toetus langes nädalaga 1,1 protsendipunkti võrra. Teisel kohal oleva EKRE toetus on kolme nädalaga langenud 1,5 protsendipunkti võrra ning võrreldes mai lõpu seisuga on rahvuskonservatiivide toetus hetkel 3,4 protsendipunkti võrra madalam. Kolmandal kohal oleva Keskerakonna toetus on viimase nelja nädalaga tõusnud 2,6 protsendipunkti võrra.

Esikolmikule järgnevad Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 10 protsendiga, Isamaa 9,9 protsendiga ning Eesti 200 7,8 protsendiga. Sotsid ja Isamaa vahetasid reitingutabelis omavahel kohad, kuid kahe erakonna toetus on viimaste tulemuste põhjal võrdne. Eesti 200 ligi neli kuud kestnud langus on hetkel peatunud.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 45 protseni ning opositsioonierakondi 50,1 protsenti vastajatest.

Tartu ülikooli teaduri Martin Mölderi sõnul saabki olulisema muutusena selle nädala erakondade toetusnumbrites välja tuua selle, et vähemalt hetkeks on Eesti 200 toetuse langus peatunud.

«Nende toetus oli alates aprilli algusest liikunud järjekindlalt allapoole, peegeldades valijate pettumust uues parlamendi- ja valitsuserakonnas. Nädalased reitingud näitasid Eesti 200 positsiooni võimalikku paranemist juba eelmisel nädalal ning nende kaks viimast iganädalast reitingunumbrit on olnud kõrgemad kui eelnenud nädalatel,» selgitas Mölder.

Tema sõnul on see ka koondtulemust parandanud. Kui Eesti 200 toetus on üldiselt kõrgem olnud just nooremate valijate seas, siis nende praegusele positsiooni paranemisele on tooni andnud suurenenud toetus pigem vanemate valijate hulgas, kelle seas on erakonna toetus üldiselt olnud väga madal.

Ülejäänud erakondade puhul Mölderi sõnul väga uusi tuuli praegu ei puhu. «Isamaa ja sotsiaaldemokraatide toetused on võrdsustunud. Keskerakond on viimased kuu aega oma toetust nii suhtelistes kui ka absoluutarvudes kasvatanud. Nad on oma toetajate absoluutarvu poolest jõudnud tagasi tasemele, kus nad olid selle aasta veebruari keskel pärast seda, kui nende toetajate absoluutarv oli peaaegu viis kuud järjepidevalt kosunud,» ütles Mölder.

Ta lisas, et kuigi lühiajalisi kõikumisi on nende toetuses olnud palju, on EKRE ja Reformierakonna reitingud viimase paari kuu perspektiivis liikunud erinevates suundades. «EKRE trend on olnud pigem allapoole ja Reformierakonna oma pigem üles ning otsustavalt neid trende murda ei ole kummalgi õnnestunud,» ütles Mölder.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles