FOTOD Hispaania õhuväelased võtsid Eesti õhuruumi turvamise üle (1)

Sven Randlaid
, ajakirjanik
Copy

Ämari lennubaasis toimus kolmapäeval pidulik õhuturbe missiooni vahetustseremoonia, kus Balti riikide õhuruumi valvanud Ühendkuningriigi lendurid andsid valvekorra üle Hispaania õhuväelastele. Nad hakkavad õhuturvet tagama hävitajatega Eurofighter Typhoon.

«Vilniuse tippkohtumine oli ajalooline samm edasi NATO õhukaitsehoiaku tugevdamise poole: liitlasriikide juhid leppisid kokku uues õhukaitse mudelis, mis keskendub NATO idatiivale. Selle raames saavad hävitajad ja õhukaitsesüsteemid koos harjutada, kuidas minna õhuturbelt sujuvalt üle õhukaitse hoiakule. NATO õhuturbemissioon Ämaris näitab liitlaste pühendumust meie piirkonna kaitsele ja on tugev heidutussõnum Venemaale: NATO on tugev ja ühtne,» ütles kaitseministeeriumi kantsler Kusti Salm.

«Täname Briti kuninglikku õhuväge, kes on viimase rotatsiooni jooksul teinud eeskujulikku tööd Eesti õhuruumi turvalisuse tagamiseks ja õppuste käigus tugevdanud meie koostöövõimet. Tervitame taas Ämarisse naasvat Hispaania õhuväge,» lisas kantsler Salm.

Ämarisse saabunud hävitajad on lennubaasis valves ööpäev läbi, sooritavad vajadusel tuvastuslende ja teevad regulaarselt treeninglende.

Hispaania õhuväelased on alates 2014. aastast Ämaris õhuturbemissioonil osalenud kolmel korral.

Mitmefunktsiooniline hävitaja Eurofighter Typhoon on kahe mootoriga hävituslennuk, mille ehitasid ühisprojektina Saksamaa, Itaalia, Hispaania ja Suurbritannia. Lennuki mitmefunktsioonilisus seisneb selles, et seda saab kasutada hävitajana õhuruumi kaitseks, ründelennukina maapealsete ja merel olevate objektide hävitamiseks, aga ka mitmesuguste luureülesannete täitmiseks.

Põhja-Atlandi Nõukogu otsuse järgi valvavad NATO liikmesriikide õhujõud Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi rotatsiooni korras alates 29. märtsist 2004, kui Balti riigid said NATO liikmeks. 2012. aasta Chicago tippkohtumise raames pikendas Põhja-Atlandi Nõukogu Balti riikide õhuturbe missiooni määramata ajaks.

NATO õhuturbe teine lennusalk baseerub Leedus Šiauliai lennubaasis, kus õhuruumi valvavad Itaalia õhuväelased hävituslennukitega Eurofighter Typhoon.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles