Zelenskõi sõnul tuleb keskenduda õhutõrjesüsteemide leidmisele

BNS
Copy
Vene rünnaku järel Odessa oblastis asuvas Izmailis.
Vene rünnaku järel Odessa oblastis asuvas Izmailis. Foto: Stringer/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi andis kolmapäeval diplomaatidele korralduse keskenduda rohkemate relvade ja eelkõige õhutõrjesüsteemide leidmisele, vahendas ukrainlaste uudisteagentuur UNIAN.

Kohtumisel Ukraina välisdiplomaatiliste institutsioonide juhtidega ütles riigipea, et Ukraina saab nüüd täiemahulise sissetungi algusest alates rohkem relvi, kui keegi oleks osanud seda ette näha. Sellele vaatamata on seda siiski vähem kui vaja, et saavutada üleolekut Vene okupantidest.

Ukraina juht toonitas õhukilbi tugevdamise tähtsust.

Zelenskõi sõnul vajab Ukraina kõiki õhutõrjesüsteeme, mida võimalik saada, mille seas isegi vanad S-300 süsteemid.

«Ukrainat tuleb kaitsta Vene terrori eest. See on tõepoolest väga raske ülesanne. Aga iga uue riigi lisandumine meie loodud kaitsekoalitsioonidesse muudab selle põhimõttelise ülesande täitmise lihtsamaks. Iga vähegi tõhus süsteem peaks saama kättesaadavaks. Isegi S-300. Täna on sõda. Täna on kõik oluline,» rääkis president.

Ukraina liider märkis, et kaugmaarelvade hankimiseks on vaja jätkata koostööd partnerriikidega ja eelkõige Ühendriikidega.

«Peab saabuma päev, mil ATACMS hakkab samuti meie kõigi jaoks tavapäraselt tööle,» sõnas Zelenskõi.

Venemaa öistes rünnakutes ladudele Lõuna-Ukrainas hävis ligi 40 000 tonni teravilja, teatas Ukraina taristuminister varem päeval.

«Venelased ründasid laohooneid ja viljaelevaatoreid – hävis ligi 40 000 tonni vilja,» ütles minister Oleksandr Kubrakov sotsiaalmeedias ja lisas, et vili pidi minema Aafrikasse, Hiina ja Iisraeli.

Kubrakov süüdistas Venemaad rünnakuteks Iraani droonide kasutamises.

«Need olid need sadamad, millest on tänaseks saanud ülemaailmse toidujulgeoleku vundament,» ütles minister.

Vene väed on pommitanud sadamalinna Odessat ja selle ümbrust sestpeale, kui Moskva astus juulis välja viljaleppest, mis võimaldas Ukrainal sõjast hoolimata Musta mere kaudu teravilja välja vedada.

Leppe alusel veeti Ukraina sadamatest välja umbkaudu 33 miljonit tonni vilja, mis aitas leevendada ülemaailmset toidupuudust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles