Nigeri huntajuhi sõnul keeldutakse ähvardustele järele andmast

Copy
Kaader Niamey tänavatelt.
Kaader Niamey tänavatelt. Foto: Stringer/Scanpix

Nigeri presidendi kukutanud riigipöörde juht ütles kolmapäeval, et Prantsusmaa kodanikel pole põhjust riigist lahkuda, kuid lükkas tagasi rahvusvahelised sanktsioonid ja kinnitas, et ähvardustele järele ei anta.

"Prantslasi Nigeris midagi ei ähvarda," ütles kindral Abdourahamane Tiani televisioonis edastatud pöördumises.

Vastusena riigipöördele kehtestatud rahvusvaheliste sanktsioonide kehtestamisele ütles sõjaväelane, et ähvardustele järele ei anta.

"Keeldume igasugusele ähvardusele järele andmast," toonitas Tiani.

Lääne-Aafrika riikide majandusühendus ECOWAS teatas varem päeval, et peab sõjalist sekkumist Nigeris eelmisel nädalal kukutatud valitud presidendi võimu taastamiseks viimaseks abinõuks.

"Sõjaline variant on viimane abinõu, aga me peame selleks valmistuma," sõnas kõrge ametnik Nigeeria pealinnas Abujas, kuhu on kriisikõnelustele kogunenud ühenduse liikmesriikide sõjaväejuhid.

USA andis kolmapäeval korralduse oma Nigeri saatkonna osaliseks evakueerimiseks, teatas välisministeerium.

"Kolmapäeval andis välisministeerium korralduse Niamey saatkonnast lahkuda USA valitsuse mittehädavajalikele töötajatele ja nende pereliikmetele," seisis ministeeriumi teadaandes.

Ühtlasi andis välisministeerium Nigeri kohta reisihoiatuse.

"USA kodanikel soovitatakse Nigerisse mitte reisida," seisis teadaandes, milles ei soovitatud siiski kõigil ameeriklastel merepiirita Aafrika riigist lahkuda.

"USA saatkond Niameys on ajutiselt vähendanud oma personali, peatanud tavateenused ja suudab osutada hädaabi ainult USA kodanikele Nigeris," täpsustati avalduses.

USA on president Mohamed Bazoumi kukutamise karmisõnaliselt hukka mõistnud.

"USA lükkab tagasi kõik jõupingutused Nigeri põhiseadusliku korra kukutamiseks ja seisab Nigeri rahvaga toetades demokraatlikku valitsemistava ning õigusriigi põhimõtete ja inimõiguste austamist," ütles välisministeeriumi pressiesindaja Matthew Miller kolmapäevaõhtuses avalduses.

Miller lisas, et USA on Nigeris jätkuvalt diplomaatiliselt kaasatud kõige kõrgemal tasemel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles