Amnesty: Sudaanis on sooritatud ulatuslikke sõjakuritegusid

Copy
Sudaani naised ja lapsed Tšaadi põgenemas.
Sudaani naised ja lapsed Tšaadi põgenemas. Foto: ZOHRA BENSEMRA/Scanpix

Sudaanis alates aprillist möllavates lahingutes on kodusõja mõlemad pooled sooritanud ulatuslikke sõjakuritegusid, teatas kolmapäeval inimõigusorganisatsioon Amnesty International.

Amnesty andmetel hõlmavad sõjakuriteod muu hulgas seksuaalvägivalda alles 12-aastaste tüdrukute vastu. Amnesty informatsiooni kohaselt on sõja julmused olnud ka üldiselt suunatud tsiviilisikutele.

Sõda armeeülema Abdel Fattah al-Burhani relvajõudude ja tema endise asetäitja ehk praeguse Kiirtoetusjõudude (RSF) komandöri Mohamed Hamdan Daglo vahel puhkes 15. aprillil.

Lahingud on nõudnud üle riigi juba vähemalt 3900 inimese elu ning sundinud rohkem kui 3,5 miljonit oma kodudest pagema.

«Tsiviilelanikud kogu Sudaanis kannatavad iga päev kujuteldamatu õuduse all, kui Kiirtoetusjõud ja Sudaani relvajõud võitlevad inimkannatustest hoolimata territooriumi kontrolli pärast,» ütles Amnesty peasekretär Agnes Callamard.

«Sudaani relvajõud ja RSF, aga samuti nendega seotud relvarühmitused, peavad lõpetama tsiviilisikute sihikule võtmise ja tagama ohutu läbipääsu neile, kes otsivad turvalisust,» jätkas Callamard.

«Sudaanis pannakse toime ulatuslikke sõjakuritegusid, kui konflikt laastab kogu riiki,» seisis Amnesty raportis.

«Sõdivate poolte tahtlikes ja valimatutes rünnakutes on hukkunud massiliselt tsiviilelanikke. Mehed, naised ja lapsed satuvad pidevalt risttulle, sest mõlemad pooled korraldavad tihedalt asustatud elamurajoonides sageli rünnakuid ja kasutavad sageli laiaulatusliku mõjuga lõhkerelvi,» jätkati ülevaates.

Amnesty tõi eraldi välja, et paljud naised ja tüdrukud, kellest mõned alles 12-aastased, on sattunud jõhkra seksuaalvägivalla ohvriteks ja mõnesid on hoitud päevi seksiorjuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles