Sõjaväebaasi poepidaja: «George W. Bush tegi Iraaki tulles õiget asja.» (4)

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Bakhtiyar Haji töölaua taga.
Bakhtiyar Haji töölaua taga. Foto: Martin Hiir

Bakhtiyar Haji töölaua taga seinal seisab suur USA lipp. 36-aastasel kurdi mehel on mitu põhjust Ühendriikidele tänulik olla.

Esiteks muidugi tema töökoht Erbili õhuväebaasi PXi ehk USA sõjaväepoe asejuhina. Enda sõnul sattus Haji baasi tööle nii, et tema otsis 2015. aastal tööd ja pärast Sinjaris aset leidnud ježiidiusku kurdide massimõrva ja orjastamisi väed tagasi Iraaki toonud ameeriklased omakorda värbasid taasavatud sõjaväebaasi kohalikke töötajaid.

Haji helistas, kutsuti tööintervjuule, tõendas oma inglise keele oskust ja muud sobivust ning värvati kassapidajaks.

Haji mäletab aega, kui praeguse avara valge konteinerpoe asemel oli pisike telk, kuhu korraga mahtus viis klienti. Tema karjäär läks ülesmäge koos kaupluse kasvuga: 2017. aastal edutati ta poe asejuhiks, mis on kõrgeim ametikoht, mida kohalikud pidada saavad. PXi juht on alati ameeriklane. Järjepidevust kannab siiski kohalik, sest USAst läkitatud juhid tulevad kõrbebaasi vaid aastaks.

Töökoht on aga vaid üks isiklik detail, mille eest Haji USA-le tänulik on. Palju suurem asi on 2003. aasta invasioon. «George W. Bush tegi Iraaki tulles õiget asja. Ma tean, et palju USA sõdureid langes, aga kurdidele oli see hea aeg. Me saime uue Iraagi,» kiidab ta. «Inimeste elud ja majandus muutusid sada protsenti.»

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles