Kohus: PPA menetles transsoolise ukrainlase juhtumit puudulikult (3)

BNS
Copy
Kohtuhaamer. Pilt on illustreeriv
Kohtuhaamer. Pilt on illustreeriv Foto: Kristjan Teedema

Kohus otsustas juuli alguses, et politsei- ja piirivalveamet (PPA) lükkas pealiskaudsetel kaalutlustel tagasi transsoolise ukrainlase taotluse rahvusvahelise kaitse saamiseks ja lähtus ekslikult vaid sellest, et ukrainlasel oli Venemaa kodakondsus.

Kohtus PPAd võitnud Eesti Inimõiguste Keskuse teatel oli Vene kodakondsusega transsooline ukrainlane hakanud Ukraina kodakondsust taotlema juba enne Venemaa relvastatud sissetungi Ukrainasse. Elu Venemaal oli isiku jaoks muutunud väljakannatamatuks, sest transsooliste hormoonpreparaadid ning vastav meditsiiniabi pole agressorriigis enam kättesaadavad.

Samuti hakkas kodanik pärast sõja algust Ukraina relvajõude rahaliselt toetama, ent Venemaa on seadusega keelanud igasuguse sõjavastasuse. Sellest tulenevalt esitaski isik rahvusvahelise kaitse saamise taotluse politseile, mille viimane tagasi lükkas.

Nii kohtu kui ka ukrainlast kohtus esindanud inimõiguste keskuse juristide hinnangul oli PPA haldusmenetlus katastroofiliselt puudulik. Nimelt oli kaebaja puhul tegemist isikuga, kelle rahvusvahelise kaitse vajadust tulnuks hinnata mitmest erinevast aspektist.

Haldusmenetluse käigus oleks PPA korraga pidanud arvesse võtma nii tema transsoolisust, ukraina rahvust, Venemaa ametivõimude huviorbiidis olemist, poliitilist meelsust kui ka Ukraina relvajõudude rahalist toetamist. Kohtu hinnangul ei hinnanud PPA aga asjaolusid kumulatiivselt ning toetus keelduva otsuse tegemisel isiku päritoluriigi vananenud infole.

Kohus otsustas, et PPA rikkus taotleja erivajaduse hindamisel välismaalasele rahvusvahelise kaitse andmise seadust ning viis haldusmenetluse läbi puudulikult. Seega tuleb kaitse andmisest keeldumine tühistada ja menetlus uuesti nõuetekohaselt läbi viia.

Lisaks soovitas kohus PPA-l rahvusvahelise kaitse taotlejaid edaspidi Eesti Inimõiguste Keskusesse suunata, et tagada neile menetluse käigus vajaminev juriidiline tugi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles