Niger sulges sõjalise sekkumise ohule viidates õhuruumi

Copy
Nigeri huntajuhid toetajate meeleavaldusel.
Nigeri huntajuhid toetajate meeleavaldusel. Foto: Stringer/Scanpix

Nigeris võimu haaranud hunta teatas pühapäeval, et on sõjalise sekkumise ohuga seoses sulgenud riigi õhuruumi.

«Iga katse riigi õhuruumi rikkuda saab energilise ja kohese vastuse,» hoiatati teadaandes.

«Sekkumise ohuga, mis muutub üha selgemaks naaberriikide ettevalmistuste kaudu, on Nigeri õhuruum alates pühapäevast suletud kõigi lennukite jaoks kuni edasise teatamiseni,» seisis avalduses.

Prantsusmaa peatas Burkina Fasole arengu- ja eelarveabi andmise, teatas pühapäeval välisministeerium.

Avaldus järgnes Burkina Faso ja Mali võimude teadaandele, et nad peavad igasugust sõjalist sekkumist Nigeri presidendi kukutanud hunta vastu sõjakuulutamiseks.

«Igasugune sõjaline sekkumine Nigeri vastu oleks samaväärne sõja kuulutamisega Burkina Fasole ja Malile. Sõjalise sekkumise katastroofilised tagajärjed Nigeris võivad destabiliseerida kogu piirkonna» hoiatasid kaks riiki.

Surve Nigeri riigipöördejuhtidele kasvab, kui on kätte jõudmas tähtaeg, mille seadis sõjaväelastele võimust loobumiseks Lääne-Aafrika piirkondlik ühendus ECOWAS, ähvardades vastasel juhul relvastatud sekkumisega.

Prantsusmaa välisministeerium teatas juba laupäeval, et toetab kindlalt ja resoluutselt ühenduse kõiki jõupingutusi kukutatud presidendi Mohamed Bazoumi ametisse ennistamiseks.

«Kaalul on Nigeri tulevik ja kogu piirkonna stabiilsus,» ütles Prantsuse välisministri Catherine Colonna ametkond pärast Pariisis peetud kõnelusi Nigeri peaministri Ouhoumoudou Mahamadouga.

Ühenduse ECOWAS sõjaväejuhid on leppinud kokku võimalikus reageerimises kriisile, mis on viimane mitmest Aafrika Saheli piirkonda tabanud riigipöördest alates 2020. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles