USA asevälisminister Nuland kohtus Nigeri sõjaväejuhtidega

Copy
Kaader Niamey tänavatelt
Kaader Niamey tänavatelt Foto: ISSIFOU DJIBO / Scanpix

USA asevälisministri kohusetäitja Victoria Nuland ütles esmaspäeval, et kohtus Nigeri sõjaväejuhtidega, kuid koheseid edasiminekuid kõnelustega ei kaasnenud.

«Need vestlused olid äärmiselt avameelsed ja kohati üsna rasked,» ütles Nuland riigi pealinnast Niameyst telefoni teel ajakirjanikele.

Nuland avaldas ühtlasi arvamust, et Nigeri riigipöörde juhid mõistavad riske, mis kaasnevad Venemaa erasõjafirma Wagneri palgasõduritega töötamisel.

«Inimesed, kes on siin selle aktsiooni ette võtnud, mõistavad väga hästi riske nende suveräänsusele, kui Wagner kutsutakse,» ütles Nuland.

«See oli esimene vestlus, kus USA pakkus oma lahendusi, kui riigipöörde eest vastutavad inimesed soovivad naasta põhiseadusliku korra juurde,» lisas Nuland.

USA teatas varem päeval, et näeb endiselt võimalust Nigeri riigipööre diplomaatiliselt lõpetada.

«Võimaluste aken on kindlasti endiselt avatud. Usume, et hunta peaks kõrvale astuma ja laskma president Mohamed Bazoumil oma ülesandeid jätkata,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Matthew Miller ajakirjanikele.

President Bazoum kukutati Nigeris sõjaväelise riigipöördega 26. juulil ja Lääne-Aafrika Riikide Majandusühendus (ECOWAS) on ähvardanud võimaliku sõjalise sekkumisega.

Miller toonitas, et sõjaline sekkumine on ühenduse jaoks alati viimaseks abinõuks.

«USA on keskendunud diplomaatilise lahenduse leidmisele,» kinnitas kõneisik.

Miller lükkas ühtlasi tagasi Mali ja Burkina Faso algatused, kes saatsid Nigerisse oma saadikud, kuid mõlema riigi liikmelisus majandusühenduses on peatatud samuti sõjaväeliste valitsustega seoses.

«Kui me arvaksime, et nad saadavad oma saadikuid proovima taastada Nigeris demokraatlikku juhtimist ja põhiseaduslikku korda, siis näeksime seda produktiivsena ja abistavana, kuid ma kahtlen väga, et see nii on,» sõnas Miller.

Lääne-Aafrika riikide ühendus ECOWAS teatas esmaspäeval, et nende liidrid asuvad neljapäeval arutama riigipöörde järgset kriisi Nigeris, mille valitsev sõjaväeline hunta keeldus järele andmast bloki ultimaatumile loobuda võimust või seista vastasel juhul silmitsi võimaliku sõjalise sekkumisega.

«ECOWASi riigipead korraldavad veel ühe erakorralise tippkohtumise seoses poliitilise olukorraga Nigeri Vabariigis,» teatas 15-liikmeline ühendus oma esimeses ametlikus vastuses pärast seda, kui Niger eiras pühapäeva südaöist (Eesti aja järgi ööl vastu esmaspäeva kell 02.00) ennistada ametisse demokraatlikult valitud president Mohamed Bazoum.

Tippkohtumine peetakse Nigeerias Abujas, mille president Bola Tinubu on ühenduse eesistuja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles