Kohus ei rahuldanud aktivistide kaebust valitsuse koroonameetmete suhtes

Postimees
Copy
Kohtuhaamer. Pilt on illustreeriv.
Kohtuhaamer. Pilt on illustreeriv. Foto: Kristjan Teedema

Tallinna Halduskohus ei rahuldanud aktivist Hando Tõnumaa ja veel mitme isiku kaebust valitsuse kehtestatud Covid-meetmete suhtes.

Kaebajad taotlesid vabariigi valitsuse 23.08.2021 korralduse nr 305 «COVID-19 haiguse leviku tõkestamiseks vajalikud meetmed ja piirangud» punkti 14 õigusvastasuse tuvastamist. Kohus otsustas jätta kaebuse rahuldamata.

Harju Maakohtu pressiesindaja Viivika Siplane ütles Postimehele, et vaidlustatud haldusakti väljatöötamisel ning ka kaebuse esitamisele eelnenud perioodil oli valitsus arvestanud haigestumiste kõrge intensiivsusega.

Covidi vastaste meetmete valiku üle võib alati vaielda, kuid antud juhul ei saa kohtu arvates asuda seisukohale, et ohtude hindamisel oleks olnud tegemist valitsuse ilmselgete kaalutlusvigadega. «Uudse ja ohtliku nakkushaiguse ohu tõrjumisel ongi asjakohane lähtuda ettevaatuspõhimõttest, mis omakorda seostub ka haiglate ravivõimekuse säilitamisega,» selgitas Siplane.

Kohus nõustus valitsusega, et kaebajad ei ole toonud välja ülekaalukaid huvisid või ülemäärast õiguste rikkumist, mis kehtestatud piirangu järgimisega kaasnes ning mis kaaluks üles avalikud huvid ja kolmandate isikute elu ning tervise kaitse, sest mõnelt spordi- või kultuuriüritustest ajutiselt eemalejäämist ei saaks käsitada olulise põhiõiguste riivena.

Siplane selgitas, et Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegiumi 31.10.2022 otsuse punktis 91 on märgitud, et inimese elu ja tervise kaitsmine ning ühiskonna kui terviku toimimise tagamine on kaalukad eesmärgid, mille puhul ei saa välistada, et need kaaluvad üles muude põhiõiguste tagamise vajaduse.

«Lähtuvalt eeltoodust ei saa asuda seisukohale, et vastustajal ei oleks olnud volitusi ja pädevust korralduse nr 305 punktis 14 sätestatud tingimusi kehtestada,» märkis Siplane. Samuti ei saa tema sõnul asuda seisukohale, et vaidlustatud korralduse punkt ei vastaks haldusmenetluse seaduses sätestatud põhimõtetele, ei oleks proportsionaalne või ei vastaks vorminõuetele.

Kohus leiab, et uudse ja eriti ohtliku nakkushaiguse ohu tõrjumisel ongi asjakohane lähtuda ettevaatuspõhimõttest, mis omakorda seostub ka haiglate ravivõimekuse säilitamisega. Seega ei ole vabariigi valitsuse korralduse nr 305 punkti 14 alapunktide 1-6 puhul tegemist õigusvastaste sätetega ning kaebuse rahuldamiseks pole alust.

Kohtulahend ei ole jõustunud ja seda saab edasi kaevata 30 päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles