Ühenduse SALK juhtum lõi erakondade järelevalvajad kahvlisse (5)

Ülle Harju
, ajakirjanik
Copy
«Mõned asjad tegime paremini, kui keegi varem on teinud,» hindas SALKi juht Tarmo Jüristo ühenduse mõju valimistulemustele.
«Mõned asjad tegime paremini, kui keegi varem on teinud,» hindas SALKi juht Tarmo Jüristo ühenduse mõju valimistulemustele. Foto: Sander Ilvest

Kas mõni erakond on saanud sihtasutuselt Liberaalne Kodanik (SALK) uuringuandmeid ja nõustamist, mis on käsitletav keelatud annetusena, kuna erakond selle eest ei tasu – selle väljaselgitamine osutus erakondade rahastamise järelevalve komisjonile (ERJK) kõvaks pähkliks.

Riigikogu peaks probleemi lahendamiseks seadust muutma, leidis ühenduse SALK mõju valimistele analüüsinud komisjoni aseesimees Kaarel Tarand.

«Meie regulatsioon ei võimalda asju normaalsel viisil lahendada,» tõdes Tarand kolmapäeval pärast kolme ja poole tunniseks veninud arutelu. «Poliitikute soovimatus tegelda erakonnaseaduse muutmisega tekitab väga rumala olukorra, kus järelevalvekomisjon, ükskõik kumba pidi ka ei otsustaks, ei täida õigesti oma ülesannet. Pretsedendi loomine võib üldisema demokraatliku õhustiku ja erakonnademokraatia suunata paremate kommete asemel hoopis mingile kehvemale arenguteele.»

Tarand nentis, et kõik erakonnad kinnitasid vastustes komisjonile nagu ühest suust, et pole ühenduse SALK käest midagi tellinud ega neile midagi maksnud.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles