USA: Ukraina toetamist jätkatakse valimistulemustest hoolimata

BNS
Copy
Vene rünnakus purustatud elumaja Vuhledaris
Vene rünnakus purustatud elumaja Vuhledaris Foto: DONETSK REGION POLICE / Scanpix

Ühendriikide välisministeeriumi pressiesindaja Matthew Miller kinnitas kolmapäeval, et USA jätkab Ukraina toetamist, sõltumata 2024. aasta valimistulemustest, vahendas uudisteagentuur UNIAN.

Miller rõhutas, et Ukraina pikaajalised julgeolekulepped peaksid ületama igasugused administratsioonid.

Ameerika Hääle teatel vastas Miller küsimusele, kas abi Ukrainale muutub, kui Donald Trump valitakse järgmiseks USA presidendiks.

Miller toonitas, et abistamise küsimus fikseeritakse vastavates riikidevahelistes lepingutes, mis jäävad kehtima sõltumata sellest, kes Ühendriike juhtima hakkab.

«Meie ülesandeks on kindlustada pikaajalised julgeolekukokkulepped, mis elavad kauem mistahes administratsioonist ja mistahes valitsusest. Seda nii siin Ühendriikides kui ka meie liitlaste ja partnerite vahel, kes on võtnud Ukraina julgeoleku tagamisel pikaajalise kohustuse,» rääkis kõneisik.

Miller lisas, et läbirääkimised USA ja Ukraina vahel juba käivad, millised need julgeolekukohustused välja näevad.

«Kongressiga arutatakse, milline peaks olema meie praegune seisukoht Ukraina rahastamisel ja milline peaks olema meie pikaajaline seisukoht,» jätkas Miller.

Eestkõneleja sõnul ei langeta Ühendriikides toetuse andmise otsust mitte ainult president, vaid ka kongress. Kongress on siiani alati heaks kiitnud Ukraina valitsuse esitatavad täiendava abi taotlused.

«Iga kord, kui oleme palunud kongressilt rohkem toetust Ukraina valitsusele, Ukraina sõjaväele ja Ukraina rahvale, siis on kongress alati nõustunud. Ja eeldame, et nii see ka jätkub,» selgitas Miller.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles