USA toetab ühenduse ECOWAS jõupingutusi seoses Nigeriga

Copy
Antony Blinken.
Antony Blinken. Foto: OLIVIER DOULIERY/Scanpix

USA välisminister Antony Blinken avaldas neljapäeval toetust Lääne-Aafrika riikide majandusühenduse ECOWAS jõupingutustele Nigeri küsimuses.

Blinken ei toetanud siiski otsesõnu ühenduse tippkohtumisel tehtud üleskutset sõjaliseks sekkumiseks Nigeris. «ECOWAS, Lääne-Aafrika riike koondav organisatsioon, mängib võtmerolli põhiseadusliku korra juurde tagasipöördumise hädavajalikkuse selgekstegemisel ja me toetame väga ühenduse töötamist selle nimel,» ütles välisminister.

Prantsusmaa välisministeerium kinnitas samuti oma avalduses, et Prantsusmaa toetab täielikult kõiki ühenduse ECOWAS järeldusi ja otsuseid. «Pariis kordab oma kindlat hukkamõistu jätkuvale riigipöördekatsele Nigeris. Samuti mõistame hukka president Mahmoud Bazoumi ja tema perekonna kinipidamise,» lisati avalduses.

ECOWAS kiitis heaks sõjalise sekkumise Nigeris niipea kui võimalik, kinnitas neljapäeva õhtul Elevandiluuranniku president Alassane Ouattara. «Staabiülemad on riigipeade konverentsiga sama meelt, et operatsioon algab niipea kui võimalik,» ütles Ouattara ühenduse erakorraliselt tippkohtumiselt naastes.

Enne Abuja tippkohtumiselt lahkumist ütles Ouattara ajakirjanikele, et ECOWAS on sekkunud minevikus Libeerias, Sierra Leones, Gambias ja Guinea-Bissaus, kui riikide põhiseaduslikku korda ähvardati.

«Praegu on meil Nigeris sarnane olukord ja ma tahan öelda, et ECOWAS ei saa sellega leppida,» sõnas president. «Oleme otsustanud ennistada president Mohamed Bazoumi oma ametikohale,» lisas Ouattara.

Enne seda teatasid ühenduse liidrid, et panevad valmisolekusse hädaabijõud. Üksikasjad hädaabijõudude olemuse, ülesannete, paigutamise ja selle mõju kohta Nigerile jäid ebaselgeks.

Varem päeval kinnitas ECOWAS, et Nigeri kriisi püütakse lahendada riigipöördega võimu haaranud sõjaväejuhtidega läbi rääkides.

Pärast 26. juuli riigipööret andis blokk sõjaväejuhtidele pühapäeva, 6. augustini aega Niamey presidendipalees kinni peetava president Mohamed Bazoumi ametisse ennistamiseks, ähvardades vastasel juhul kasutada jõudu.

Siiani on riigipöörajad jäänud trotslikuks ja ultimaatumi tähtaeg möödus tegudeta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles