Hea elu teejuht Tulnukad teiselt planeedilt

Tiina Jõgeda
, psühholoogiline nõustaja
Copy
Eesti kõige kuulsamaks autistiks võiks pidada Uku Masingut. Filoloogiadoktor Amar Annus on õpetlase «veidrustest» kirjutanud põhjaliku ülevaate «Diagnoosita savant» ajakirjas Akadeemia. Fotol Uku Masing koos naise Eha Masinguga oma 70. sünnipäeva tähistamisel.
Eesti kõige kuulsamaks autistiks võiks pidada Uku Masingut. Filoloogiadoktor Amar Annus on õpetlase «veidrustest» kirjutanud põhjaliku ülevaate «Diagnoosita savant» ajakirjas Akadeemia. Fotol Uku Masing koos naise Eha Masinguga oma 70. sünnipäeva tähistamisel. Foto: Pärnu Postimees

Maailma kõige kuulsam autist on ilmselt Hans Asperger, Viini psühhiaater, kes kirjeldas laste «autistlikku psühhopaatiat» sadades teadusartiklites nii enne Teist maailmasõda kui ka hiljem. Umbes samal perioodil kirjeldasid sarnast nähtust üksteisest sõltumatult ka mitmed teised psühhiaatrid, kuid diagnostiliste kriteeriumide süsteem tekkis alles 1981. aastal, mil Briti autismiekspert Lora Wing andis nähtusele dr Aspergeri nime. Sestpeale hakkas Aspergeri sündroomiga patsientide hulk kõikjal kiiresti kasvama, ulatudes praeguseks ligi 40 miljoni inimeseni.

Hans Asperger teadis, mida uuris, tal endalgi esines autistlikke omadusi: empaatia puudumist, võimetust leida ja hoida sõprust, ühekülgset vestlusmaneeri, kohmakust liikumisel.

Diagnoos ise on nüüdseks vananenud, seda enam moodsatest haiguste klassifikaatoritest ei leia. Ei taheta eriti rääkida ka Hans Aspergerist, kuna arhiivist päevavalgele tulnud dokumendid heitsid valgust tema natsimeelsusele ja sellest tingitud rõlgetele tegudele. Nimelt saadeti natsideaegses Viinis vaimupuudega lapsi tema allkirjaga «haiglasse», kust tagasi ei tuldud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles