Pere Sihtkapital kinnitas isikuandmete kaitstust probleemses uuringus (2)

BNS
Copy
Foto: Dominic Lipinski / PA Wire/PA Images

Pere Sihtkapital kinnitab, et kuigi pereuuringute algatamisega seonduvates küsimustes ilmnesid korralduslikud eksimused, on nii kõigi juhuvalimisse sattunute kui ka juba ankeetidele vastanud isikute andmed kaitstud ning nende väärkasutamine välistatud.

Rakendatavad andmekaitsemeetmed on mõttekoja teatel samal tasemel kui mistahes teadusasutuses. Rahvastikuregister edastas haldusaktidele tuginedes Pere Sihtkapitalile pereuuringuteks juhuvalikuga valimisse sattunute meiliaadressid, telefoninumbrid ja isikukoodid. Vastavalt isikuandmete liigitusele kuuluvad need aga tavaliste, mitte tundlike ega eriliiki isikuandmete alla.

«Andmed on väljastatud ja hoitakse krüpteeritud kujul, ligipääsuga ainult sihtkapitali juhatuse liikmetele, kes on andmete eest vastutavad isikud,» toonitas Pere Sihtkapital enda pühapäevaõhtuses teadaandes.

Käesoleval juhul on vastutajaks üks isik, kes võib andmeid kasutada ainult nende uuringute tarbeks, milleks andmed on saadud.

«Registrist andmete väljastamise aluseks on Pere Sihtkapitali leping Tartu Ülikooliga. Registrist andmete pärimine toimus nii sihtkapitali kui ülikoolipoolse esindaja Raul Eametsa teadmises, et koostööleping on õiguspärane ning taoline koostöö on mõistlik uuringute läbiviimiseks. Seetõttu on kuni viimase ajani kehtinud teadmine, et andmed on väljastatud korrektsel õiguslikul alusel. Muud väited on alusetud spekulatsioonid,» seisab teates.

Rahvastikuregistri andmete kasutamine võimaldab Pere Sihtkapitali sõnul küsitleda kindlatele tunnustele vastavaid isikuid, tagades esindusliku juhuvalimi, millest tehtavaid järeldusi on teadlastel võimalik samade tunnuste järgi ühiskonnale laiendada. Ka väldib registriandmete kasutamine uuringu sihtrühma mitte kuuluvate inimeste asjatut tülitamist.

Uuringute raames toimuvad küsitlused viib tavapäraselt läbi turu-, sotsiaal- ja arvamus-uurijate liikmesorganisatsiooni (ESOMAR) reeglistiku järgi tegutsev küsitlusfirma – käesoleval juhul RAIT Faktum & Ariko.

Enda sõnul edastas Pere Sihtkapital küsitluste läbiviimiseks uuringufirma juhatuseliikme isikukoodile krüpteeritud kontaktibaasi isikute sünniaastate, meiliaadresside, telefoninumbrite ja järjekorranumbriga. Sünniaastad aitavad seejuures jälgida valimi proportsionaalset täitumist, meiliaadress on kutse saatmiseks ja telefon vaid erijuhul meeldetuletuste tegemiseks.

«Küsitlusfirma saadab kutsed, teeb vajadusel meeldetuletusi ja jälgib valimi täitumist, samuti kustutab koos Pere Sihtkapitaliga nende isikute andmed, kes soovivad oma andmete kustutamist valimist ja/või vastuste hulgast,» kinnitas mõttekoda. «Küsitlus on anonüümne, isikuandmeid ei salvestata ankeedivastuste juurde. Seni kuni küsitlus ei ole lõppenud, asub kogutud andmestik vaid uuringufirma kasutatavas kõigile vajalikele turvanõuetele vastavas professionaalses küsitluskeskkonnas, Pere Sihtkapitalil puudub sellele ligipääs. Hiljem koostab küsitlusfirma esmase tulemuste ülevaatega raporti, samuti edastab Pere Sihtkapitali juhatuse liikmele krüpteeritult mitteisikustatud andmekogumi täiendavaks analüüsimiseks. Kustutatakse algsed kontaktibaasid, välja arvatud nende isikute andmed, kes avaldavad nõusolekut osaleda hilisemates jätku-uuringutes, mispuhul rakenduvad taas mainitud andmekaitsemeetmed.»

Pikaajalises uuringus osalejatega seotud andmestikku on mitmes turvalises ja eraldi hoitud andmekogus võimalik aja jooksul uute andmepunktidega täiendada. Eraldamine, seoste ja vajadusel ka üksikute andmeväljade kodeerimine välistab isegi teoreetilise isikute tuvastatavuse üksikute andmekogude lekkimise ja lahtimurdmise järel, teatas Pere Sihtkapital.

Andmekaitse seisukohalt on mõttekoja sõnul oluline asjaolu, et pereuuringutele vastavad vaid need kutsutud, kes seda vabatahtlikult teha soovivad – seega antakse vastuseid nõusoleku alusel. Samuti saab küsimustele vastusest igal hetkel loobuda, näiteks kui küsimus mõjub häirivalt või kui vastamine võtab liiga palju aega. Ka on tundlikumad küsimused varustatud vastusevariandiga "ei soovi vastata", mis lubab uuringusse küll oma panuse anda, kuid võimaldab teatud küsimusi vältida. Selline on näiteks taustaküsimus poliitilise eelistuse kohta. Nii avamata kui ka lõpetamata küsitlusankeedid kustutatakse. Samuti kustutatakse kõik vastava isikuga seotud isikuandmed.

Kõik nõusolekud saab igal ajal tagasi võtta, samuti lasta kustutada kõik andmed, mida on võimalik kustutada. See on võimalik peaaegu alati, kuid mõistlikult ei pruugi saada muuta analüüside tulemust tagantjärele, kui analüüs on juba varasema, suurema andmekogu pealt valmis tehtud. Kõiki uuringukutse saajaid on kutse kaaskirjas informeeritud, kust nad leiavad õigused seoses oma isikuandmete töötlemisega.

«Pere Sihtkapital palub vabandust oma eksimuse pärast eetikakomitee kooskõlastuse hankimisel. Kuni andmekaitse ja eetikaga seotud küsimused vajavad selgitamist andmekaitse inspektsiooni ja eetikakomiteega, oleme peatanud pereuuringutele vastamise ja uuringukutsete saatmise. Andmeid hoitakse esialgu jätkuvalt küsitlusfirma poolt ning pärast asjaolude täpsustamist otsustatakse edasine käik. Võimalik on andmete täielik kustutamine ja hiljem, pärast vajalike protseduuride läbimist, küsitlusega nullist taasalustamine,» teatas Pere Sihtkapital ning tänas kõiki vastajaid usalduse ja aja eest.

Pereuuringud on mõttekoja sõnul jooksvalt väga olulised ja sihtkapital lubab selle eest hea seista, et rahvastikuvaldkonnas teadmuse loomine jätkuks sobivaks peetavas raamistikus ka edaspidi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles