Andmekaitse inspektsioon alustas menetlust skandaalse lastetuse uuringu osapoolte üle (2)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Andmekaitse inspektsiooni hoone
Andmekaitse inspektsiooni hoone Foto: Andmekaitse Inspektsioon

Seoses Pere Sihtkapitali SA tellimusel ja uuringufirma RAIT Faktum & Ariko poolt välja saadetud uuringuga, kus rahvastikuregistri andmete põhjal saadeti valitud sihtgrupile küsitlus, alustas andmekaitse inspektsioon järelevalvemenetlusi Tartu Ülikooli, SA Pere Sihtkapitali ja RAIT Faktum & Ariko osas.

Pille Lehis.
Pille Lehis. Foto: Mihkel Maripuu

«Hiljuti laia kõlapinda leidnud lastetuse uuringu eesmärk oli välja selgitada lastetuks jäämist mõjutavad tegurid Eesti ühiskonnas. Uuring sisaldas eriliigilisi isikuandmeid, kus uuriti nii naiste sissetulekuid, haridust, elutingimusi kui ka seksuaalharjumusi, poliitilisi vaateid, usulisi ning maailmavaatelisi veendumusi,» sõnas andmekaitse inspektsiooni peadirektor Pille Lehis pressiteate vahendusel.

Menetlust alustati, et kontrollida isikuandmete töötlemise vastavust isikuandmete kaitse üldmäärusele ja isikuandmete kaitse seadusele.

Asjaolude väljaselgitamiseks alustas andmekaitse inspektsioon järelevalvet kolme osapoole suhtes: Tartu Ülikool, Pere Sihtkapital SA ja RAIT Faktum & Ariko. Lisandumas on ka järelevalve siseministeeriumi osas. Järelevalve esmases etapis on tehtud ettekirjutus andmete töötlemise piiramiseks ja edasise töötlemise keelamiseks. Ettekirjutus hõlmab ka teiste Pere Sihtkapitali SA tellimusel tehtud uuringute jaoks kogutud isikuandmeid.

Täna otsustas Tartu ülikooli rektor professor Toomas Asser lõpetada TÜ sotsiaalteaduste valdkonna dekaani ja makroökonoomika professori Raul Eametsa töösuhte ülikooliga.

Tartu ülikooli rektor Toomas Asser sõnas, et reedel sai ülikoolile teatavaks, et sotsiaalteaduste valdkonna dekaan professor Raul Eamets on ülikooli nimel sõlminud õigusvastaselt koostöölepingu Pere Sihtkapitali SA-ga, rikkudes sellega mitmeid ülikooli sisereegleid ja ka seadust. «Mõistan dekaani tegevuse ilma ühegi õigustuseta hukka ning andsin olukorra ilmnedes sellest kohe teada nii Raul Eametsale kui ka avalikkusele. Tänasel kohtumisel teavitasin Raul Eametsa, et arvestades rikkumise tõsidust on mõeldamatu ülikoolis tööd jätkata,» ütles Asser.

Eamets kavatseb otsuse edasi kaevata.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles