Haljala kiriku fassaaditööd paljastasid haruldase leiu

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Unikaalsed nišid koos kirikutorniga on ehitatud 15. sajandil ja kinni müüritud 16. sajandi alguses. Pildil OMA Fassaad OÜ projektijuht Martin Kärner.
Unikaalsed nišid koos kirikutorniga on ehitatud 15. sajandil ja kinni müüritud 16. sajandi alguses. Pildil OMA Fassaad OÜ projektijuht Martin Kärner. Foto: Marianne Loorents

Haljala Püha Mauritiuse kiriku renoveerimise käigus avastati kiriku läänepoolsest ehk torniga küljest kolm seinanišši ehk süvendit, mis Eestis ka keskaegsete kirikute puhul haruldased. Värske leid püstitab hulga küsimusi, millele võivad vastuse anda lähitulevikus tehtavad analüüsid.

Juba enne tellingute püstitamist hakkas muinsuskaitsjatele silma väike fragment ühest kolmnurksest nišikatusest, mis laguneva krohvi alt välja paistis. Sestap anti töid tegeva osaühingu OMA Fassaad restauraatoritele ülesandeks seda uurida. Asi muutus veel huvitavamaks, kui murekrohvi eemaldades tulid välja teisegi niši piirjooned. Seejärel koputati samalt kõrguselt läbi terve fassaad ning leiti ka kolmas nišš.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles