Nigeri hunta kutsus koju suursaadiku Abidjanist

Copy
Kaader Niameyst.
Kaader Niameyst. Foto: -/SCANPIX

Nigeri riigipöördejuhid kutsusid esmaspäeval tagasi riigi saadiku Abidjanis pärast Elevandiluuranniku presidendi Alassane Ouattara sõnavõttu, mis nende hinnangul tähendas Niamey vastu suunatud relvastatud tegevuse kiitmist.

Seistes silmitsi Lääne-Aafrika majandusühenduse ECOWAS võimaliku relvastatud sekkumisega demokraatia taastamiseks riigis mõistis Nigeri hunta hukka Ouattara innukuse selle toetamisel.

«Ouattara soovib ilmselgelt näha, et see ebaseaduslik ja mõttetu agressioon Nigeri vastu teoks saab,» märgiti teadaandes.

Enne Abuja tippkohtumiselt lahkumist ütles Ouattara ajakirjanikele, et ECOWAS on sekkunud minevikus Libeerias, Sierra Leones, Gambias ja Guinea-Bissaus, kui riikide põhiseaduslikku korda ähvardati.

«Täna on meil Nigeris sarnane olukord ja ma tahan öelda, et ECOWAS ei saa sellega leppida,» sõnas president.

«Oleme otsustanud ennistada president Mohamed Bazoum oma ametikohale,» lisas Ouattara.

President lubas ühtlasi, et Elevandiluurannik panustab Nigeeria ja Benini kõrval 850–1100 sõjaväelasest koosneva pataljoniga.

«Riigipöörajad võivad otsustada lahkuda homme hommikul ja sõjalist sekkumist ei toimu. Kõik sõltub neist,» lisas Ouattara.

«Seetõttu väljendab Nigeri valitsus oma täielikku vastuseisu Ouattara märkustele, mis läksid palju kaugemale ühenduse ECOWAS seisukohast ja otsustas Nigeri suursaadiku Abidjanis tagasi kutsuda,» märgiti avalduses.

ECOWAS kinnitas esmaspäeval, et eelistab Bazoumi ametisse ennistamiseks diplomaatilist teed, kuid seab samas väed valmisolekusse.

ECOWAS sarjas samas Nigeris võimu haaranud sõjaväelaste ähvardusi anda kukutatud president Bazoum kohtu alla, sest see on vastuolus režiimi deklareeritud valmisolekuga lahendada kriis rahumeelselt.

USA väljendas samuti nördimust Nigeri hunta ähvarduste üle mõista kohut kinnipeetud presidendi Bazoumi üle, mis süvendab veelgi pingeid.

«Oleme uskumatult jahmunud teadetest, et president Bazoumi ebaõiglane kinnipidamine on viidud veelgi kaugemale,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Vedant Patel ajakirjanikele.

«See tegevus on täiesti põhjendamatu ja ausalt öeldes ei aita see kuidagi kaasa kriisi rahumeelsele lahendamisele,» sõnas Patel.

Nigeri hunta teatas pühapäeva hilisõhtul, et esitab kukutatud president Bazoumile süüdistuse riigireetmises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles