Pere Sihtkapital peatas lastetuse uuringud ja hävitas andmed (26)

Postimees
Copy
Pere Sihtkapitali SA tellitud lastetuse uuring.
Pere Sihtkapitali SA tellitud lastetuse uuring. Foto: Eero Vabamägi

Mõttekoda Pere Sihtkapital teatas, et laupäeval peatati küsitlemine ja igasugune muu isikuandmete töötlemine lasterikastele ja lastetutele suunatud pereuuringus. Sellele lisaks hävitati kogutud isikuandmed. 

«Sihtkapital kinnitab eksimust eetikakomitee loa hankimisel, mis välistab lastetute pereuuringuga jätkamise. Esmaspäeval, 14. augustil hävitas sihtkapital koos küsitlusfirmaga täielikult kõik lastetute perede uuringu raames hangitud või kogutud isikuandmed, st nii registriandmed kui ankeedivastused. Sihtkapital vabandab kõigi nende ees, kes sellele uuringule vastata jõudsid,» kirjutati pressiteates.

«Lisaks lasterikastele suunatud uuringu peatamisele on sihtkapital koostöös küsitlusfirmaga otsustanud isikuandmete kaitse huvides kaotada lasterikaste perede uuringu ankeedivastustest seostava tunnuse, mis väljendas vastaja nõusolekut, et tulevikus võiks pikaajalistes uuringutes ankeedivastuseid registriandmetega seostada. Sihtasutus loobub sellest võimalusest.»

«Lasterikaste uuringuga jätkamisega seotud tingimused otsustatakse pärast osapooltega konsulteerimist. Nii AKI kui eetikakomitee on kinnitanud, et lasterikaste perede uuring nende luba ei vaja. Täiendavalt kinnitab sihtkapital, et ülikoolile ei ole nendega sõlmitud lepingu alusel teostatavates uuringutes isikuandmeid üle antud.»

Andmekaitse inspektsioon alustas menetlust skandaalse lastetuse uuringu osapoolte üle

Seoses Pere Sihtkapitali SA tellimusel ja uuringufirma RAIT Faktum & Ariko poolt välja saadetud uuringuga, kus rahvastikuregistri andmete põhjal saadeti valitud sihtgrupile küsitlus, alustas andmekaitse inspektsioon järelevalvemenetlusi Tartu Ülikooli, SA Pere Sihtkapitali ja RAIT Faktum & Ariko osas.

«Hiljuti laia kõlapinda leidnud lastetuse uuringu eesmärk oli välja selgitada lastetuks jäämist mõjutavad tegurid Eesti ühiskonnas. Uuring sisaldas eriliigilisi isikuandmeid, kus uuriti nii naiste sissetulekuid, haridust, elutingimusi kui ka seksuaalharjumusi, poliitilisi vaateid, usulisi ning maailmavaatelisi veendumusi,» sõnas andmekaitse inspektsiooni peadirektor Pille Lehis pressiteate vahendusel.

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles