Soomere: ma ei olnud teadlik, et uuringut on alustatud eetikakomitee loata (9)

Postimees
Copy
Tarmo Soomere
Tarmo Soomere Foto: Jüri Looring

Teaduste akadeemia presidendi, skandaalsesse Pere Sihtkapitali nõukogusse kuuluva Tarmo Soomere sõnul ei teadnud ta, et lastetuse uuringut alustati eetikakomitee loata.

«Riigi soovil loodud Pere Sihtkapitali nõukogusse kutsus mind 2018. aastal tollane justiitsminister (ehk riigi esindaja) Urmas Reinsalu. Pidasin õigeks kutse vastu võtta. Sest see on üks vormidest, kuidas akadeemia on riigile toeks; samuti sobitub minu väärtushinnangutega,» märkis Soomere pressiteate vahendusel.

«Pere Sihtkapitali nõukogu ülesanded on sarnased seda tüüpi institutsioonidele: otsustada, mis tegevusi täpselt tehakse, mis küsimustele vastuseid otsitakse ja kui suure eelarve eest. Tehnilisi asju (sh kuulutab välja konkursi, vaatab läbi taotlused, sõlmib lepingud, korraldab nende täitmise jne) korraldab tegevjuht. Sihtkapitalis täidab seda rolli juhatuse liige. Nõukogu sellesse protsessi üldiselt ei sekku,» selgitas Soomere.

«Praegu skandaaliks paisunud kobarkäkk koosneb kahest osast. Esiteks sõlmis sihtkapitali nõukogu liige Raul Eamets Tartu ülikooli poolt sihtkapitaliga lepingu, mida ta ei oleks tohtinud sõlmida. Selles osas on juba oma hinnangu andnud Tartu ülikool,» ütles Soomere, viidates ülikooli eilsele otsusele lõpetada tööleping sotsiaalteaduste valdkonna dekaani Raul Eametsaga.

«Teiseks käivitas sihtkapitali juhatuse ainus liige Hillar Petersen planeeritud uuringute jaoks andmete kogumise enne eetikakomisjonilt loa saamist. Sihtkapitali nõukogu liikmena ei olnud ma teadlik, et uuringut on alustatud ilma pädeva eetikakomitee loata,» ütles ta.

«Selle tulemuseks on kahjuks räige teaduseetika regulatsioonide rikkumine. Kui see tuli ilmsiks, pidasin õigeks ja soovitasin ka nõukogu ülejäänud liikmetel kogu tegevus peatada, ära oodata pädevate organite soovitused ja ettekirjutused ning võtta vastutus mitte tagasi astudes, vaid vastavalt neile soovitustele ja ettekirjutustele olukord parimal moel ära lahendades,» lisas Soomere.

«Mõistan teaduseetika regulatsioonide rikkumise ja toimingupiirangu eiramise seotult Pere Sihtkapitali uuringuga üheselt hukka. Teen omalt poolt kõik selleks, et rikkumisega tekkinud kahju minimeerida,» märkis ta.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles