UURINGUSKANDAAL Pere Sihtkapitalile andmed andnud rahvastikuregistri tegevused lähevad auditeerimisele (4)

BNS
Copy
Siseminister Lauri Läänemets
Siseminister Lauri Läänemets Foto: Madis Veltman

Siseminister Lauri Läänemets (SDE) algatas kolmapäeval erakorralise auditi, et kontrollida rahvastikuregistrist isikuandmete väljastamisega seotud tööprotsesside toimivust ja rahvastikuregistrit reguleerivate õigusaktide piisavust.

Ühtlasi peatas siseministeerium sihtasutusel Pere Sihtkapital rahvastikuregistrist saadud andmete töötlemise.

«Kuna siseministeeriumile esitati tõenäoliselt fiktiivne leping rahvastikuregistri andmete väljaküsimiseks, pean oluliseks, et siseaudit annaks hinnangu kehtivale õigusruumile. Peame hindama, kas kehtiv õigus on täna piisav isikuandmete kaitsmiseks. Leian, et selleks, et juhtum jääks halvaks üksiknäiteks, peavad kõik seotud asutused toimunut analüüsima ja järeldused tegema. Nii tuleb ka siseministeeriumil kriitiliselt ja nõudlikult üle vaadata tänased tööprotsessid ja sisemine töökorraldus, sest kõikide rahvastikuregistriga seotud toimingute puhul on prioriteediks andmete kogumise, töötlemise ja väljastamise absoluutne turvalisus,» ütles Läänemets.

Rahvastikuregistri andmete töötlemise võimaliku rikkumise asjus on siseministeerium algatanud riikliku järelevalvemenetluse, mille käigus peatas ministeerium sihtasutusel Pere Sihtkapital rahvastikuregistrist 22. juunil saadud andmete töötlemise kuni järelevalvemenetluse lõpuni. Juba hävitatud andmete kohta peab sihtasutus ministeeriumile esitama vastava kinnituse.

Erakorralise auditi viib läbi siseministeeriumi siseauditi osakond ja selle tähtaeg on 31. oktoober.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles