Valitsus toetas Eesti ühinemist G7 ühisavaldusega Ukraina toetuseks (2)

BNS
Copy
Eesti ja Ukraina lipp
Eesti ja Ukraina lipp Foto: Марко Саарм

Valitsus otsustas Eesti liitumise G7 ühisavaldusega Ukraina toetamiseks, ühtlasi tegid kolme Balti riigi peaministrid neljapäeval ühisavalduse Ukraina igakülgseks toetamiseks teekonnal NATOsse ja Euroopa Liitu.

G7 riigid ehk Ameerika Ühendriigid, Ühendkuningriik, Itaalia, Jaapan, Kanada, Prantsusmaa ja Saksamaa teatasid vahetult pärast NATO tippkohtumist Vilniuses, et alustavad mehhanismi loomist Ukrainale pikaajalise toetuse andmiseks. G7 deklaratsiooni eesmärk on tagada Ukrainale kahepoolsete kokkulepete kaudu kestev poliitiline, sõjaline, rahaline ja majanduslik abi ning aidata kaasa Venemaa vastutusele võtmisele ja agressioonist põhjustatud kahjude hüvitamisele.

Deklaratsiooniga on oodatud liituma ka kõik teised sarnaselt mõtlevad riigid. Kolmapäevase seisuga oli ühisavaldusega liitunud Soome, Rootsi, Taani, Norra, Island, Läti, Kreeka, Tšehhi, Rumeenia, Belgia, Holland, Iirimaa, Portugal, Hispaania, Põhja-Makedoonia ja Bulgaaria.

Kolme Balti riigi peaministrid tegid neljapäeval ühisavalduse Ukraina igakülgseks toetamiseks teekonnal NATOsse ja Euroopa Liitu.

Kaja Kallas, Krišjānis Kariņš ja Ingrida Šimonytė väljendavad ühisavalduses vankumatut toetust Ukrainale kuni võiduni ja lubavad jätkata jõupingutusi kõigi agressioonikuritegusid ja muid rahvusvahelisi kuritegusid sooritanud isikute vastutusele võtmiseks.

«Me teeme Ukrainaga selles mitmepoolses raamistikus koostööd, et määratleda sellised julgeolekukohustused ja -kokkulepped, mis aitaksid Ukrainal selle sõja võimalikult kiiresti võita, toetaksid riigi majanduslikku stabiilsust ja ülesehitamist, vastupanuvõimet, reformikava ning edendaksid Ukraina Euroopa ja euroatlantilisi püüdlusi,» seisab ühisavalduses.

Balti peaministrid rõhutavad, et ainult NATO-liikmelisus annab Ukrainale julgeolekugarantiid, tagab piisava heidutuse Venemaa tulevase agressiooni ärahoidmiseks ja tugevdab kogu euroatlantilise ruumi julgeolekut ja stabiilsust. «NATO Vilniuse tippkohtumisel leppisid liitlased kokku, et Ukraina tulevik on NATOs. Toetame vankumatult Ukraina püüdlusi ühineda alliansiga võimalikult kiiresti. Ukraina on tõestanud oma valmisolekut edendada meie ühiseid demokraatia, isikuvabaduse ja õigusriigi põhimõtteid ning aidata kaasa Põhja-Atlandi piirkonna julgeoleku tagamisele,» toonitavad peaministrid.

Samuti kinnitavad peaministrid, et teevad Ukrainaga tihedat koostööd tema teekonnal Euroopa liidu liikmeks ja avaldavad lootust, et liitumisläbirääkimised saab avada juba sel aastal.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles