GALERII JA VIDEO Jevgeni Ossinovski: Tallinnas saadakse nüüd ka minuta hakkama

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Tallinna volikogu esimees Jevgeni Ossinovski kinnitas, et otsus tagasi astuda ja keskenduda vaid tööle parlamendis, sai tehtud juba varem, kuna olukord Toompeal on pingeline. Tema hinnangul saavad noored poliitikud Tallinnas kenasti hakkama. 

Miks te Tallinna volikogu esimehe kohalt tagasi astute, esitades oma asemele suhteliselt tundmatu poliitiku?

See otsus küpses juba varem, kuna riigikogu valimiste järel usaldati mulle fraktsiooni juhtimine. Sotsiaaldemokraadid on valitsuses, uue valitsuse tegevuskava on väga ambitsioonikas ja poliitiline õhustik üsna pingeline, mis tähendab, et mul lihtsalt ei ole täiendavat ajalist energiaressurssi, et samal viisil Tallinna juhtimisse panustada. Sellest tulenevalt sündis ka lahkumisotsus.

Tallinna piirkonna juhatus valis uue kandidaadi nende inimeste seast, kes meil fraktsioonis on. Kui inimesed suurde poliitikasse tulevad, eks nad alustavadki tihtipeale olukorras, kus neid tuntakse vähem, aga tänu oma rollile saavad nad end ka tõestada. Olen veendunud, et Maris Sild ennast selles ametis ka tõestab.

See paneb küsima, kas Tallinnas on Keskerakonna kõrval pingutamine mõttetu ja te pigem panustate tegevusse Toompeal?

Vastupidi, kui me Tallinna koalitsioonis alustasime, tekkis pealinnas üle pikkade aastate esimene koalitsioonivalitsus. Toona ennustati, et liiga kaua see liit ei püsi ja kui püsibki, siis mida need sotsiaaldemokraadid ikka ära teha suudavad.

Kui me sellel suvel tegime ülevaadet koalitsioonilepingu täitmisest, siis tabas meid ennastki positiivne üllatus, et üle poole meie asjadest on kas juba ära tehtud või väga aktiivselt tegemisel, samal aja kui valitsemisperioodi algusest on möödas alla kahe aasta. Seega oleme suutnud ennast Tallinna koalitsioonis võrdväärse partnerina tõestada.

Muidugi on olnud ka keerulisemaid hetki, aga need said alati väärikalt ja austavalt lahendatud ning koalitsioon toimib. Kui alguses oligi ehk minu poliitilist kaalu rohkem vaja, siis tänaseks on meie linnavalitsuse liikmed pea kahe aasta kogemuse võrra rikkamad. Nad on väga tublid ja tugevad poliitikud ja seetõttu on mul ka lihtsam keskenduda riigi poliitikale.

Kas poliitiline olukord on tõesti Toompeal nii keeruline, et te peate oma jõu sinna suunama? Kui pingelised on suhted koalitsioonis?

Riigi koalitsioonis on suhted väga konstruktiivsed ja asjalikud vaatamata sellele, et aeg-ajalt tekib möödarääkimisi. Kevadistungjärk oli väga pingeline, lühikese aja jooksul oli vaja teha suuri muutusi ja ega sügis saa lihtsam olema.

Kui vaadata tegevuskava erinevates valdkondades, siis seda materjali, mis tuleb parlamendil läbi töötada, et õigusloome oleks siiski kõrge kvaliteediga, on väga palju. Seda enam, et mõistlikku parlamendimenetlust meil ette näha ei ole ja see suurendab vastutust veelgi.

Me peame kõik need vead, mis ministeeriumide eelnõudest tulevad, ise üles leidma, sest konstruktiivset opositsiooni-koalitsiooni dialoogi ju peaaegu ei toimugi.

Sügisel suurenevad pinged ilmselt veelgi, kuna tulemas on uued teravad teemad automaksu ja nüüd ka Reformierakonna ette valmistatud Venemaa kodanikelt valimisõiguse äravõtmise teemal. Kas sotsid nendes küsimustes pigem toetavad Reformierakonda või teevad koalitsioonipartnerile selgeks, et äkki teeks natuke teisiti?

Koalitsioonileppes on ju teatud kokkulepped tehtud ja vaidlused ära peetud, nagu näiteks automaks. Mis muidugi ei tähenda, et me toetame automaksu sellisel kujul, nagu rahandusministeerium on selle välja pakkunud. Sisulised arutelud sel teemal seisavad ees järgmisel nädalal.

Mis puudutab neid teemasid, kus koalitsioonil kokkulepet ei ole, siis eks neid tuleb arutada. Kodakondsuse äravõtmise teema ei ole ju uus ja meie arusaam on, et põhiseadust muutmata ei ole võimalik seda teha. Väga suur osa riigiõiguse spetsialiste ja ka põhiseaduslikke institutsioone on meiega sama meelt. Minu teada on sama meelt ka justiitsministeeriumi nõustanud riigiõiguse spetsialistid, nii et see eelnõu, mis on praegu välja pakutud, on õiguslikus mõttes praak. Ei saa tegelda õigusliku nihilismiga, esitades parlamendile teadlikult eelnõusid, mis on põhiseadusega vastuolus. Aga eks meil tuleb siis neid asju arutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles