Tartumaa ettevõtte suitsukalast leiti listeeriat (1)

Sven Randlaid
, ajakirjanik
Copy
AS Kõrveküla Kalatööstus.
AS Kõrveküla Kalatööstus. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Kõrveküla kalatööstus kutsus tagasi 50-kilogrammise partii kuumsuitsu hõbeheiki, kuna sellest leiti listeeriabakterit.

Põllumajandus- ja toiduameti toiduosakonna juhtivspetsialisti Jelena Sõgeli sõnul võttis amet järelevalve käigus Kõrveküla kalatööstuse vaakumpakendis kuumsuitsu hõbeheigist (kõlblik kuni 23.08) proovi, mille analüüsimisel tuvastati ühes osaproovis viiest bakter Listeria monocytogenes.

Sõgeli sõnul oli käitleja jõudnud toodet turustada 50-kilogrammise partii ulatuses vaid ühele kaupluseketile. «Kohe teavitati käitlejat, kelle ülesanne on tooted turult tagasi kutsuda. Ettevõtte on alustanud toodete tagasikutsumisega ning teavitanud sellest nii ametit kui ka klienti,» lisas juhtivspetsialist.

Bakter Listeria monocytogenes võib põhjustada listerioosi, mis on nakkushaigus. See ohustab eelkõige immuunpuudulikkusega inimesi ning avaldub palaviku, meningiidi ehk ajukelmepõletiku või seedetrakti häiretena.

Haigestumist listerioosi tuleb ette aasta läbi, haigestumise sagedus tõuseb suvel. Haiguspuhangute põhjuseks on saastunud loomsete toiduainete tarvitamine, sh ebapiisavalt termiliselt töödeldud liha- ja kalatooted, pastöriseerimata piim ja sellest toodetud juustud, toores puu- ja köögivili.

Listerioosi riskigruppi kuuluvad rasedad, vastsündinud, vanurid, organtransplantaatide retsipiendid ja immuunpuudulikkusega inimesed. Inimesed, kes kannatavad krooniliste haiguste all, nagu vähkkasvajad, diabeet, südamehaigused, AIDS või alkoholism, kuuluvad samuti riskirühma.

Allikas: Postimees

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles