Biden võõrustab Jaapani peaministrit ja Lõuna-Korea presidenti

Copy
USA president Joe Biden asumas teele Camp Davidisse.
USA president Joe Biden asumas teele Camp Davidisse. Foto: KENT NISHIMURA/Scanpix

USA president Joe Biden võõrustab reedel Ühendriikides Jaapani peaministrit Fumio Kishidat ja Lõuna-Korea presidenti Yoon Suk Yeoli.

Riigipead kohtuvad sellises koosseisus esimest korda, kuna ajalooline vaen Jaapani ja Lõuna-Korea vahel on varem kohtumisi takistanud.

President Yoon ja peaminister Kishida on aga püüdnud ajaloolist viha leevendada.

USA välisminister Antony Blinken märkis muu hulgas, et ühe laua taha kogunemine tähistab kolmepoolses koostöös uut ajastut.

USA presidendi vabaajaresidentsis Camp Davidis peetava kohtumise eesmärk on tugevdada riikide liitlassuhteid ning arutada koostöövõrgustiku laiendamist Aasia-Vaikse ookeani piirkonnas.

Seoses Ida-Aasia üha suurenevate pingetega on oodata ka uudiseid uutest koostööprojektidest, mis puudutavad näiteks raketitõrjet, luureandmete jagamist ja tehnoloogilist koostööd.

«Oleme jõudnud uude ja ambitsioonikamasse kolmepoolse partnerluse ajastusse,» ütles Valge Maja pressiesindaja Karine Jean-Pierre.

«Yoon ja Kishida on hetkest haaranud ja juhatavad sisse uue ajastu oma riikide jaoks,» avaldas Jean-Pierre arvamust.

«Maailm muutub väga kiiresti ja ma arvan, et see on ilmne nii jaapanlastele ja ka lõunakorealastele,» ütles mõttekoja Council on Foreign Relations (CFR) Aasia ja Vaikse ookeani piirkonna uuringute vanemteadur Sheila Smith.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles