Riina Solman: Eestil on siseministriks pahatahtlik valevorst (20)

BNS
Copy
Riina Solman.
Riina Solman. Foto: Tairo Lutter

Kui sotsiaaldemokraadist siseminister Lauri Läänemets väitis valitsuse neljapäevasel pressibriifil, et Isamaasse kuuluv eksminister Riina Solman mõjutas riigiametnikke andma rahvastikuregistri andmeid Pere Sihtkapitalile, siis Solmani sõnul esitas Läänemets valefakte ning tema jutt oli segatud poliitiliselt motiveeritud ideoloogilisse sousti.

Solmani sõnul on selline olukord ohtlik seetõttu, et valitsuse pressikonverentsilt eeldatakse kvaliteeti ja tõde ülalt alla rahvale teadmiseks, kuid selle asemel esitatakse pahatahtlikult ettevalmistatud kommunikatsiooni valitsusliikmetele ebameeldivate poliitikute ja poliitikate kohta. Solmani sõnul on juba näha ka teadlaste ja ettevõtjate tühistamist ning avalikku hukkamõistmist.

Solmani sõnul peab siseminister Läänemets aru saama, et on jõuminister ja esindab jõuministeeriumi. «See on vastutus, mis ei luba tal käituda hoolimatu ja pahatahtliku valevorstina. Kui jõuminister esitab valitsuse pressikonverentsil paranoilisi valeväiteid ja laimu, siis on see ohuks riiklusele. Eesti inimesed eeldavad, et siseminister kaitseb meie turvalisust, kuid selle asemel ta keelab, käsib, poob ja laseb ning hirmutab omaenda ametnikke,» ütles Solman.

Solmani hinnangul ei tohiks jõuministeeriumi juhtiv minister olla hoolimatu ja pahatahtliku poliitilise tagakiusuga tegelev poliitik. «Valitsuse pressikonverents on muutunud kohaks, kus ministrid rahva informeerimise asemel kasutavad endale antud platvormi, et levitada kuulujutte ning esitada valeväiteid, millega pürgitakse uudisportaalide pealkirjadesse. Selle eeskuju on seadnud oma käitumisega peaminister, mistõttu on ka tema valitsuse ministritel vaba voli juhi jälgedes käita,» ütles Solman.

Läänemets ütles neljapäeval valitsuse pressibriifil, et Solman eraldas rahvastikuministrina raha Pere Sihtkapitalile ning sekkus siseministeeriumis rahvastikuosakonna töösse, saatis sinna kirju, helistas ja soovis, et need ametnikud, kes olid korduvalt keeldunud Pere Sihtkapitalile andmeid väljastamast, neid andmeid sellele sihtasutusega siiski jagaksid.

Solmani sõnul vastab sellest väitest tõele vaid see, et ta oli rahvastikuminister ja tema vastutada oli nii pere- kui rahvastikupoliitika, mis tähendas demograafiaga tegelemist. «Väär on siseministri väide sekkumisest teise ministeeriumi töösse – ministri töö ongi juhtida poliitikakujundamist, vahel helistada ja ka kiri saata,» ütles Solman.

Solmani sõnul kerkis rahvastikuregistri andmete teema üles just tema riigihalduse ministriks oleku ajal. Kuna Kaja Kallase esimeses valitsuses see ministrikoht kaotati, siis muutus Solmani sõnul ka teemat puudutav seadus. «Ka mina ei olnud kursis uue seaduse nüanssidega, mistõttu saatsin vastava avaliku palvekirja siseministeeriumisse sooviga teema rahvastiku- ja ääremaastusmisteemade uurimisele kaasa aidata. Seda nimetab valevorstist minister sekkumiseks,» selgitas Solman.

Ta kinnitab, et ei ole kedagi survestanud ega pommitanud telefonikõnede ja kirjadega – see on madal poliitiline vale ja pahatahtlik liialdus.

Solman ütles, et rahvastikupoliitika ehk eestlaste jätkuv kahanemine tõusis päevakorda juba üle-eelmises riigikogu koosseisus, kus pandi koos Tallinna Ülikooli professori Allan Puuriga kokku rahvastikupoliitika põhialused. Seejärel loodi siseministeeriumi alla rahvastikuministri büroo ning otsustati luua Eesti Pere Sihtkapital, et tegeleda sündimuspoliitikaga teaduspõhiselt.

Solmani sõnul ei koosne rahvastikupoliitika ainult rahvastikuregistriga seotud sündide ja surmade statistikast, vaid see koosneb ka iibest, sisse- ja väljarändest, rahvastiku paiknemisest ning riigi otsustest, kuidas kujundada sündimus- ja perepoliitikat.

«Üks väikerahvas, kui ta tahab püsida rahvusriigina, peaks oma poliitikat kujundades lähtuma sellest, kas see on rahvuse säilimisele ja jätkumisele kasulik või hoopis kahjulik. Kui me aga ei soovi enam täita põhiseaduse preambulat rahva, keele ja kultuuri säilimisest läbi aegade, siis tuleb seda uskuvatel poliitilistel jõududel nii ka ausalt öelda, mitte neid protsesse vasakliberaalse SALGA ja teiste samuti riiklikult rahastatud sotsiaalsete partnerite toel põrandaluste võtetega mõjutada,» leiab Solman.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles