Taust Põllumehed saavad rekordilise saagi. Rekordiliselt viletsa (4)

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Põhara Agro peremehe Jaanus Põldmaa sõnul läheb see, mis õnnestub tänavu põldudelt kätte saada, kulude katteks. Kasumi saamiseks peaks saak palju suurem olema.
Põhara Agro peremehe Jaanus Põldmaa sõnul läheb see, mis õnnestub tänavu põldudelt kätte saada, kulude katteks. Kasumi saamiseks peaks saak palju suurem olema. Foto: Urmas Luik

Juba kevadest saadik ja läbi kogu suve põllumehi kimbutanud ning tüssanud ilmad on viinud nad koristusajaks juba varem peljatud tõdemuseni, et saak tuleb neljandiku või kolmandiku, mõnel pool lausa poole väiksem kui normaalsetel aastatel.

Juba 32 aastat on Jaak Läänemets talu pidanud, aga midagi niisugust, nagu sel suvel, pole ta enda sõnul iial varem näinud.

See, mida ta Lääne-Virumaal Uuetoa talu peremehena näeb, on kõigi aegade keerulisimad olud ning noist tingitud viletsaim teraviljasaak.

«Hästi kesine,» ütleb ta nii juba salve saadud kui veel põldudel koristamist ootava vilja kohta.

Näiteks talirapsi on ta tavaliselt saanud neli tonni hektarilt. Sel suvel sai 2,8. Herneid on samuti saanud hektarilt harilikult neli tonni. Nüüd saab vaevalt kaks.

60 hektarit varast otra tuli juuli algul hooldusniidukiga lihtsalt maha niita, sest sealt ei olnud lootust üldse mingit saaki saada. Taimed olid tolleks ajaks kõigest 20 sentimeetri kõrgused – Läänemetsa kogemuste järgi selge märk, et küpsemisajaks poleks kombaini vikati ette midagi jäänud. «Viljakoristus oleks ainult kulu,» sõnab ta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles