Zelenskõi: Ukraina abiootamise ajal rajasid venelased kindlustusi (1)

BNS
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi pressikonverentsil Skrydstrupi õhuväebaasis.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi pressikonverentsil Skrydstrupi õhuväebaasis. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles pühapäeval, et aastate jooksul, mil Ukraina ootas partneritelt sõjalist abi, mineerisid sissetungijad suuri alasid ja rajasid kindlustusi, vahendas uudisteagentuur UNIAN.

«Nad rajasid juba kaheksa aastat tagasi palju kindlustusi ja mineerisid suuri alasid. Juba alates 2015–2016. Nad tegid seda Donbassis pärast selle okupeerimist,» ütles president.

Samas lisas Zelenskõi, et ei saa partnereid kritiseerida, sest Ukraina sai neilt siiski lõpuks tuge.

«Seepärast Ukraina kaitsevägi pole saanud varem suurt vastupealetungi teha, sest Ukraina sõduritel polnud siis, millega rünnakule minna,» sõnas Zelenskõi.

«Kui sul on soomusmasinate puudus ja tankide puudus, siis sa lihtsalt kaotad inimesi. Liigud ühe, kaks, kolm või viis kilomeetrit, aga kaotad tuhandeid inimesi. Nad lihtsalt surevad ja ei saavuta meie eesmärki, mis on kogu meie territooriumi täielik vabastamine,» rääkis president pressikonverentsil.

UNIAN tõi välja, et mõned eksperdid ja analüütikud heitsid esmalt ette Ukraina sõjaväe viivitamist vastupealetungil. Seejärel lisati süüdistused, et Ukraina armee vastupealetung oli väidetavalt liiga aeglane.

Eelkõige avaldas väljaanne Washington Posti artikli, milles avaldatakse arvamust, et Ukraina relvajõudude vasturünnak ei ole andnud oodatud tulemusi.

Samal ajal märgivad USA mõttekoja Sõjauuringute Instituudi (ISW) analüütikud, et Ukraina armeel õnnestus lõunarindel kahes kohas läbida okupantide miiniväljade põhiriba. Varsti võib edasiliikumise kiirus suureneda.

ISW hinnangul on Vene sõjavägi näiteks kulutanud märkimisväärseid ressursse ja elavjõudu Robotõne ja Urožaine hoidmiseks, nii et Ukraina äsjased edusammud neis piirkondades viitavad Venemaa kaitse allakäigule.

ISW ettekande järgi ei ole Vene relvajõududel olulisi operatiivreserve ning Moskva jõupingutused nende asulate hoidmiseks üksuste väljatõmbamise asemel tähendavad, et Ukraina vägi võis enne pealetungi Vene üksused täielikult ära kurnata.

Lisaks viitab Vene üksuste ümberpaigutamine sinna muudelt aladelt sellele, et äsjased Ukraina rünnakud on oluliselt nõrgendanud vastupealetungi algusest rotatsioonita Zaporižžja oblasti lääneosa kaitsnud Vene üksuste olukorda.

Operatiivreservide puudumine Venemaal tähendab, et Vene vägi peab mõnda rindesektorit teiste arvelt tugevdama, mis tõenäoliselt nõrgendab Venemaa kaitseliine üldiselt ja annab Ukraina väele võimaluse seda ära kasutada.

«Ukraina väe hiljutine pealetung Robotõnest põhjas ja kirdes (10 km Orihhivist lõuna pool) Zaporižžja lääneosas võib võimaldada Ukraina väel alustada operatsioone piirkonnas, mis asuvad väljaspool kõige tihedamaid miinivälju. Kui Venemaa teise kaitseliini ümber olevad alad on vähem mineeritud, aitab see tõenäoliselt Ukrainal kiiremat edu saavutada,» ütlesid analüütikud, rõhutades siiski, et neil puudub teave Venemaa miiniväljade tiheduse ja sügavuse kohta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles