Reznikovi sõnul suureneb Ukrainale antavate lennukite arv

BNS
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi hävitajakabiinis.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi hävitajakabiinis. Foto: Pool /Ukrainian Presidentia/Scanpix

Ukraina kaitseminister Oleksi Reznikovi andmetel suureneb Ukrainale antavate lennukite arv veelgi, vahendas esmaspäeval uudisteagentuur UNIAN.

Reznikovi sõnul on veel mitu riiki, kes on valmis ühinema niinimetatud lennukikoalitsiooniga, mille raames viiakse hävitajad F-16 Ukrainasse.

Reznikov rääkis teemal meediakeskuses Ukraina-Odessa.

«Ma tahan teile meelde tuletada, et Vilniuses liitus niinimetatud lennukikoalitsiooniga 11 riiki. Aga see koalitsioon kasvab. Ma tean kindlalt, et on mitu riiki, mis on valmis sellega ühinema, kuid nad peavad saavutama oma parlamentide loa ja valitsus peab tegema otsused. Ja see tehakse teatavaks veidi hiljem,» ütles minister.

Reznikov märkis, et selles koalitsioonis ei ole ainult riigid, kellel on hävitajad F-16. Näiteks osaletakse väljaõppes või abistatakse taristu, seadmete ja muude vahenditega.

Kaitseministri sõnul on lennuk lihtsalt platvorm, mis kannab teatud relvi ehk rakette ja muud taolist. Seetõttu võtavad riigid selles koalitsioonis endale ka kohustusi Ukraina selliste relvadega varustamiseks.

Mis puudutab lennukite arvu, siis ministri andmetel suureneb ka see pidevalt.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi nimetas pühapäeval ajalooliseks Hollandi otsust anda Kiievile hävituslennukid F-16, millega ukrainlased saavad märksa tõhusamalt lüüa tagasi Venemaa okupatsiooniväe sissetungi.

«Kolmas punkt täna on meie jaoks täiesti ajalooline, võimas ja inspireeriv,» ütles Zelenskõi pressikonverentsil koos Hollandi peaministri Mark Ruttega Eindhovenis asuvast lennuväebaasist.

«See on järjekordne samm Ukraina õhukilbi tugevdamise suunas,» sõnas riigipea.

Taani annetab Ukrainale 19 hävituslennukit F-16, ütles kuningriigi peaminister Mette Frederiksen pühapäeval, vaid mõni tund pärast sarnast teadet Hollandist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles