Põhja-Korea: USA ja Lõuna-Korea õppused võivad vallandada tuumasõja

Copy
Kim Jong-Un Pyonganani provintsi külastamas.
Kim Jong-Un Pyonganani provintsi külastamas. Foto: KCNA/Scanpix

Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur KCNA hoiatas teisipäeval, et Lõuna-Korea ja USA sõjalised ühisõppused võivad vallandada tuumasõja.

KCNA uudises mõisteti esmaspäeval alanud Souli ja Washingtoni vaheline suur ühisõppus Ulchi Freedom Shield karmisõnaliselt hukka.

«Lõuna-Korea ja USA ühisõppustel on selgelt agressiivne iseloom,» märkis KCNA.

Põhja-Korea teatas samas Jaapani piirivalvele, et kavatseb lähipäevil teele saata uue satelliidi, vahendasid teisipäeval kohalikud meediakanalid.

Uudisteagentuuri Kyodo andmetel arvatakse, et kavandatud start on sõjalise luuresatelliidi katsetamine, mida Põhja-Korea üritas juba mais, kuid mis lõppes siis ebaõnnestumisega.

Põhja-Korea on öelnud, et arendab luuresatelliiti vastuseks USA suurenenud sõjalisele kohalolekule Korea poolsaare ümbruses.

Põhja-Korea on USA ja Lõuna-Korea ühistele suurõppustele alati väga valuliselt reageerinud ja paiskab nende ajal tavaliselt välja kõikvõimalikke erinevaid ähvardusi. Tavaline on õppuste ajal ka uute raketikatsetuste korraldamine.

USA president Joe Biden tervitas reedel Ühendriikide, Jaapani ja Lõuna-Korea uut ühtsuse ajastut, kui võõrustas liitlaste liidreid Camp Davidis. Biden pidas kõnelusi Jaapani peaministri Fumio Kishida ja Lõuna-Korea riigipea Yoon Suk-yeoliga.

Lõuna-Korea luure teatas samal ajal, et Põhja-Korea valmistub tõenäoliselt mandritevahelise ballistilise raketi katsetamiseks, et kohtumisega seoses sõnumit saata. Luure andmetel võib jõudemonstratsioon olla mõeldud ka protestiks USA ja Lõuna-Korea sõjaliste õppuste vastu, mis algasid esmaspäeval ja kestavad ülejäänud kuu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles