ÜLEVAADE Kooliaasta algus toob Tallinna tänavatele paraja liikluspusa (1)

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Jalakäija Pronksi tänaval.
Jalakäija Pronksi tänaval. Foto: Teele Toova

Tallinna kesklinnas toimuvate teetööde tõttu palutakse linlastel kooliaasta alguses kasutada ühistransporti või käia jala ning oma liikumine pikema ajavaruga planeerida. Keerulistele liiklusoludele pakuvad sügisel leevendust trammiliikluse järkjärguline taastumine ning mitme ristmiku taasavamine autoliiklusele.

Linnavalitsuse hinnangul on liikluses kõige kriitilisem aeg september, mil algab uus kooliaasta ja inimesed hakkavad pärast suve taas liiklusoludega harjuma. Ehkki 2. ja 4. trammiliin õnnestub plaanitust pisut varem käivitada – juba septembri alguses – ning 1. ja 3. trammiliin tulevad taas käiku oktoobris, soovitatakse elanikel oma käimisi aegsasti planeerida ja võimalusel kasutada ühistransporti. 

«Samuti avatakse Pronksi tänaval autoliiklusele osaliselt Pronksi–Raua, Pronksi–Gonsiori, Pronksi–Kunderi ja Tartu maantee ristmik. Lisaks lõppevad ehitustööd Liivalaia, Tehnika ja Vana-Kalamaja tänaval,» loetles abilinnapea Vladimir Svet (KE).

Üles kaevatud südalinn juulis. Pildil on Jõe, Pronksi ja Narva maantee ristmik.
Üles kaevatud südalinn juulis. Pildil on Jõe, Pronksi ja Narva maantee ristmik. Foto: Mihkel Maripuu

Ühistranspordi sujuvamaks korraldamiseks toob linn taas kesklinna kriitilisematele ristmikele reguleerijad ning koostöös politseiga kontrollitakse ühistranspordiradade kasutamist.

Haridusvaldkonda kureeriva abilinna Andrei Kante (KE) sõnul peeti esmaspäeval linna koolijuhtidega koosolek ja neil paluti oma kanalite kaudu lapsevanematele meelde tuletada, millised liikluskorralduslikud muudatused kesklinnas kehtivad. 

«Eelkõige tasuks algklasside õpilaste vanematel koos lapsega koolitee varakult üle vaadata ja kooli minekut harjutada. Lapse kooli saatmiseks võiks isikliku auto asemel kasutada pigem ühistransporti,» soovitas Kante.

Koolijuht arvab, et saadakse hakkama.
Koolijuht arvab, et saadakse hakkama. Foto: Marko Saarm

Kolm kooli eriti probleemses piirkonnas

Tallinnas on teeremondi täielikku epitsentrisse sattunud kolm kooli: Tallinna 21. kool, Tallinna Kesklinna vene gümnaasium ja Tallinna Juudi kool. Linnajuhtide hoiatusel tõotab nende koolide juures sügisene liikluspilt eriti keeruliseks kujuneda. 

Tallinna 21. keskkooli majandusjuht ja direktori asetäitja Mariann Arengu aga teetöödes erilist traagikat ei näe, sest sellistes oludes saadi hakkama ka eelmisel õppeaastal. Kooli juurde pääs on teatud kohtadest ja kellaaegadest tõepoolest paras ettevõtmine, kuid üldiselt ei olevat asi kõige hullem, ütles ta. 

«See ilmselt ei ole väga populaarne arvamus, aga me oleme hakkama saanud,» lisas Arengu. «Oleme seisukohal, et ju ta laabub uuel kooliaastal ka. Lapsevanemad kära tõstnud ei ole ja laste toomine ja viimine on lahendatud, jalgsi lahendust kasutatakse rohkem.»

Sügisesed muudatused

Trammiliin nr 2 ja nr 4 alustavad taas tööd 1. septembril. Seoses Rail Balticu Ülemiste terminali ehitusega on mõlemal liinil lõpp-peatus Suur-Paala.

Bussiliin nr 2 ja nr 15 peatuvad seetõttu mõlemas sõidusuunas ka Lennujaama peatuses. Lisaks teeb buss nr 2 kesklinna suunal täiendava peatuse lennujaama trammipeatuse alal.

Hiljemalt 15. septembriks avatakse osaliselt Pronksi tänava Tartu maantee ja Raua tänava vaheline lõik 1+1 sõiduraja ulatuses.

Tartu maantee ja Pronksi tänava ristmiku avamine sõltub betooni kuivamisele kuluvast ajast. Pronksi–Raua, Pronksi–Gonsiori ja Pronksi–Kunderi ristmik avatakse osaliselt autoliiklusele 1. septembril.

Trammiliin nr 1 ja nr 3 jätkavad sõitmist 1. oktoobrist. Ajutine trammiliin nr 6 marsruudil Tondi–Kopli jätkab vähemalt septembri lõpuni. Linnal on kavas Pärnu maantee ja Kopli tänava vahelise trammiliiklusega jätkata ka siis, kui ülejäänud trammiliiklus sügisel taastub. Praegu on ajutine trammiliin nr 6 näidanud, et nõudlus Koplit ja Pärnu maanteed ühendava liini järele on olemas.

Lisaks sõidab 1.–30. septembrini Kadriorus marsruudil Kumu–Weizenbergi isejuhtiv buss.

Seoses Vanasadama trammitee ehitusega teevad kuni ehitustööde lõpuni kesklinnas ümbersõidu bussiliinid 1, 2, 5, 9, 11, 14, 15, 18, 18A, 20, 20A, 29, 31, 34, 35, 38, 42, 44, 46, 51, 55, 58, 60, 63 ja 66. 

Vana-Kalamaja tänav avatakse liiklusele 3. septembri õhtul ning sellega seoses taastub alates 1. septembrist 3. bussiliini tavapärane liikumistee.

Utilitas lõpetab 1. septembriks Liivalaia tänaval kaugjahutusvõrgu rajamistööd, samuti jõuab selleks ajaks lõpule Tallinna Vee tellimusel Tehnika tänaval kanalisatsioonikollektori renoveerimine.

1. septembriks on ümber ehitatud suurem osa kesklinna bussipeatuseid: peatus Tõnismägi, Vabaduse väljaku «Sinine» ja Vabaduse väljaku peatus, Tallinna Ülikooli peatus, Hallivanamehe peatus, Kalevi peatus, Tornimäe peatus Rävala puiesteel ja Pronksi peatus Narva maanteel.

Põhja puiestee ja Kursi tänava ristmik avatakse liiklusele taas 30. septembril. Ahtri tänaval lõppevad tööd 4. oktoobril. Narva maantee, Jõe ja Pronksi tänava ristmik avatakse autoliiklusele 20. oktoobril. Hobujaama tänava ja Narva maantee ristmikult pääsevad mootorsõidukid taas läbi pärast 17. novembrit.

Liikluskorraldus Tallinna kesklinnas alates septembrist. Kaardi suuremalt nägemiseks vajuta pildile.
Liikluskorraldus Tallinna kesklinnas alates septembrist. Kaardi suuremalt nägemiseks vajuta pildile. Foto: Tallinna linnavalitsus
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles