Automaksu toetavad kõige enam kolme võimuerakonna valijad (6)

BNS
Copy
Autod liikluses.
Autod liikluses. Foto: Margus Ansu

Üle poole Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna valijatest toetab valitsuse kavandatavat automaksu, samas enamik Eesti inimestest on automaksu kehtestamise vastu, selgub Kantar Emori uuringust.

Iga neljas inimene vastas, et toetab kas täielikult või pigem toetab automaksu, 70 protsenti inimestest märkis, et pigem ei toeta või ei toeta üldse. Vastajate seas oli 5 protsenti neid, kes ei osanud vastata.

Kõige enam ehk 59 protsenti on toetajaid Reformierakonna valijate seas, sealhulgas iga kümnes vastaja toetab seda ideed täielikult.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna toetajate seas toetab ideed napilt üle poole ehk 53 protsenti inimestest ning nende seas on kõige enam ehk 21 protsenti neid, kes toetavad ideed täielikult.

Eesti 200 valijate seas on toetus alla poole ehk 38 protsenti.

Riigikogus esindatud erakondadest on toetus automaksule kõige madalam EKRE valijate seas, vaid 4 protsenti. Isamaa valijate seas on toetajaid 5 protsenti ja Keskerakonna valijate seas 7 protsenti.

Auto on olemas 78 protsendil vastajatest ning neist suurem osa on automaksu vastu: ühe auto omanikest on vastu 73 protsenti, kahe või enama auto omanikest 79 protsenti vastanutest.

Põhimõttelisi toetajaid, kes toetavad maksu täielikult, on 16 protsenti vanuses 15–24. Koos 25–34aastaste vanusegrupiga on toetajate osakaal kokku 36 protsenti. Toetajaid on keskmisest enam kõrgharidusega inimeste ja Tallinna elanike seas.

Kantar Emor viis veebi teel tehtud uuringu läbi 10.–16. augustil. Küsimustele vastas 1152 15–84aastast Eesti elanikku.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles