FOTOD Kallas ja Hussar panid kommunismiohvrite memoriaalile pärja (3)

Postimees
Copy

Peaminister Kaja Kallas (RE) ja riigikogu esimees Lauri Hussar (Eesti 200) panid kolmapäeval Maarjamäel kommunismi ja natsismi ohvritele pärja.

«Näeme ka täna, kui habras on rahu ning kui oluline on seista vastu sallimatusele, äärmuslusele ja terrorile. Meie pilk peab olema suunatud kindlalt tulevikku – me seisame vabaduse eest ja oleme valmis seda kaitsma,» ütles Hussar.

Riigikogu esimees nentis, et vägivalda ja kurjust on palju ka tänapäeval, osutades, et Ukraina võitleb iga päev nii enda kui ka meie vabaduse eest.

Kallas ütles, et Eesti unusta kommunismi ja natsismi kuritegusid ega nende režiimide ohvreid.

«Need inimesed ei olnud ajastu või mõne muu teguri paratamatud ohvrid. Vastupidi – nad langesid ohvriks inimeste kätes, kes kasutasid ettekäändena ideoloogiaid, mis lükkasid inimese ja inimsuse ebaolulisena tagaplaanile. Seetõttu ongi nende ideoloogiate käsilased nii sageli viinud ellu inimsusevastaseid kuritegusid,» ütles peaminister.

Ta lisas, et kahjuks ei ole repressiivsed totalitaarsed ja autoritaarsed režiimid kuhugi kadunud ning oleme sunnitud isegi 21. sajandil olema tunnistajaks Venemaa kuritegudele Ukraina riigi ja inimeste vastu.

Memoriaali aias toimunud kommunismi- ja natsismiohvrite mälestustseremoonial kõnelesid veel justiitsminister Kalle Laanet, Poola suursaadik Grzegorz Kozłowski, Eesti Mälu Instituudi juhatuse esimees Meelis Maripuu ja Tallinna Memento volikogu esinaine Anne Eenpalu. Esines vokaalkammeransambel Vox pUNT ja toimus mälestuspalvus.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles