Ukraina saab Ollongreni sõnul hävitajad F-16 esimesel võimalusel

BNS
Copy
Kajsa Ollongren.
Kajsa Ollongren. Foto: PIROSCHKA VAN DE WOUW/SCANPIX

Ukraina saab mitmeotstarbelised hävitajad F-16 esimesel võimalusel, kui tingimused on täidetud, ütles Hollandi kaitseminister Kajsa Ollongren Kiievis ajakirjanikele korraldatud pressikonverentsil, mida edastas uudisteagentuur UNIAN.

«Praegu oleme kokku leppinud F-16-te üleviimises teie riiki esimesel võimalusel, kui selleks vajalikud tingimused on täidetud. See on siis, kui piloodid ja tehnikud on väljaõppe saanud ja selleks valmis. Kui Ukrainal on nõuetekohane infrastruktuur ja me saame valmistada ette kõik vajalikud meetmed, kuna see ei puuduta ainult lennukeid, vaid ka hooldust, remonti ja relvi,» seletas Ollongren.

Kaitseministri sõnul ei aita F-16 hävitajate kasutamisel vaid lennuvõimest, vaid tagatud peab olema ka võitlusvõime.

Ollongren selgitas, et Ukraina infrastruktuur peab olema F-16 hävitajate jaoks täielikult ette valmistatud. Lisaks lennukitele läheb vaja ka remondiks vajalikke varuosi, aga ka nende hävitajate relvi.

Minister tõi välja, et hävitajate F-16 relvad on valmistatud Ühendriikides.

«Vajame teatud arvu hävitajaid, mida väljaõppeks kasutada. Ja mitte ainult praegu, vaid ka tulevikus, sest me jätkame väljaõppega. Seetõttu peame koos partneritega otsustama, kui palju hävitajaid ja kuhu on vaja paigutada. Ja see määrab, kui palju hävitajaid F-16 me tegelikult Ukrainasse relvajõudude kasutamiseks üle anda saame,» ütles Ollongren.

Kaitseminister kinnitas samas, et Ukraina personali väljaõpe on juba alanud ja see on väga oluline. Ollongreni sõnul aitab ettevalmistuste algus aru saada, kui kiiresti väljaõpe tegelikkuses toimib.

«Kuna meie hinnangul kulub selleks 6-8 kuud. Aga eks me näeme praktikas paremini. Samuti on oluline teha vahet pilootidel ja muul personalil – tehnilisel ja hoolduspersonalil,» jätkas kaitseminister.

«Pean ütlema, et isegi 6-8 kuud on väljaõppeks äärmiselt kiire hinnang. See on palju vähem, kui Hollandi ja teiste riikide piloodid õppisid hävitajatel F-16 lendama ja võitlema,» tõdes Ollongren.

Minister märkis ühtlasi, et ajakava peaks olema paindlik, kui koolitus võtab kauem aega.

Samal ajal peab Ukraina Ollongreni sõnul arendama võimekusi, mida saab kasutada Ukraina positsioonide tugevdamiseks sõjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles