Põhja-Korea teatel nurjus luuresatelliidi lend rikke tõttu

Copy
Uudis Põhja-Korea satelliidistardist Souli rongijaama teleekraanidel.
Uudis Põhja-Korea satelliidistardist Souli rongijaama teleekraanidel. Foto: JUNG YEON-JE/Scanpix

Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur KCNA teatas neljapäeval, et riigi teine ​​katse luuresatelliit orbiidile viia ebaõnnestus rikke tõttu, edastas riigimeedia.

KCNA kinnitas, et probleem ei ole suur ja lubas uut edukat starti juba oktoobris.

«Raketi lennu esimene ja teine etapp sujusid normaalselt, kuid start nurjus lennu kolmanda etapi ajal rikke tõttu,» teatas agentuur.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un on seadnud režiimi peamiseks prioriteediks sõjalise luuresatelliidi arendamise, sest tema hinnangul see on vajalik vastukaal USA suurenenud sõjalisele kohalolekule Korea poolsaare ümbruses.

Põhja-Korea tulistas välja arvatava ballistilise raketi, teatas neljapäeva varahommikul Jaapani peaministri Fumio Kishida ametkond.

Pyongyang oli Jaapani võime hoiatanud, et kavatseb lähipäevil teele saata uue satelliidi.

«Põhja-Korea tulistas enda väitel välja kanderaketi,» teavitas veidi hiljem ka Lõuna-Korea sõjavägi.

Ühendriigid hoiatasid teisipäeval Põhja-Koread kavandatava satelliidistardi eest, sest see rikuks ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioone.

Samasuguse üleskutse stardist loobuda tegid varem ka Lõuna-Korea ja Jaapan.

«Kutsume Põhja-Koread hoiduma edasisest ebaseaduslikust tegevusest ja kutsume Pyongyangi pidama tõsist ja alalhoidlikku diplomaatiat,» ütles USA välisministeeriumi pressiesindaja.

Uudisteagentuur Kyodo oletas koheselt, et raketistart võis olla sõjalise luuresatelliidi katsetamine, mida Põhja-Korea üritas juba mais, kuid mis lõppes ka siis ebaõnnestumisega.

Eelmisel katsel kukkus satelliiti kandnud rakett merre vaid mõne minuti pärast starti.

«Kuigi start ebaõnnestus, siis lendas rakett kaugemale, kui viimasel katsel,» ütles uudisteagentuuri AFP intervjueeritud Rahvusvahelise Strateegiliste Uuringute Instituudi (IISS) teadur Joseph Dempsey.

«Kosmos on väljakutse. Ebaõnnestumised ja nendest õppimine on sageli osa plaanide väljatöötamisest, mis lõpuks toimivad,» märkis Dempsey.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles