VIDEO JA GALERII Ukraina iseseisvuspäeval heisati Kadriorus Ukraina lipp

Postimees
Copy

Neljapäeva hommikul heisati Ukraina iseseisvuspäeva puhul Kadriorus presidendi kantselei ees Ukraina lipp.

Tervituskõnega esines president Alar Karis. Kohal on Ukraina kogukonna liikmed ja Ukraina saatkonna diplomaadid.

President Karis: inimlik soov rahu vahendada ei tohi kaasa tuua Ukraina huvide mahamüümist

«Eesti ja kõigi maailma riikide kohus on Ukrainat selles sõjas aidata nii kaua, kui vaja. Olgu selleks kolm kuud või kolm aastat või kui tarvis, siis veel kauem,» sõnas president. 

«Meie sõbrad ukrainlased võitlevad juba teist aastat oma vabaduse eest. Nad võitlevad Euroopa suurimas ja ohvriterohkeimas sõjas alates Teisest maailmasõjast. Lahingud ei käi ainult rindejoonel, vaid »Vene drooni- ja raketirünnakud tapavad inimesi ja viivad purustusi üle kogu maa.»

«Oma erakordse vaprusega on ukrainlased löönud vaenlase välja Kiievist ja Tšernihivist, Mõkolaivist ja Hershonist, Sumõst ja Harkivist,» sõnas Karis. Ta lisas, et Ukraina ees seisev ülesanne on raske ja vaenlase üle piiri tagasi löömine võtab aega. «Putini sõjavägi laiutab viiendikul Ukraina territooriumist, on ennast sügavale sisse kaevanud ja miiniväljade taha peitnud. Kuigi Vene armeel on hulganisti metalli ja neid, keda vallutussõtta saata, jääb ukrainlaste eeliseks lahinguväljal alati nende õiglus, pühendumus ja vaprus.»

«Ma tean, et Ukraina ei väsi võitlemast. Ka Eesti ei väsi,» rõhutas riigipea ning väljendas uhkust, et Eesti riigi kõrval ka paljud meie inimesed on toetanud ja toetavad Ukrainat ja ukrainlasi. «Aga me ei tohi muutuda rahulolevaks ega laisaks. Peame üheskoos peatama Vene sõjamasina, kuna selle isu ei piirdu ainult Ukrainaga,“ lisas president Karis. „Me peame ikka ja jälle näitama eeskuju ka oma liitlastele, kellel on rohkem lahingumoona või kelle hävituslennukid ja tiibraketid oleksid praegu ukrainlastele hädavajalikud.»

«Samuti tuleb meil jätkuvalt veenda riike üle maailma, et inimlik soov rahu vahendada ei tohi kaasa tuua Ukraina huvide mahamüümist. Sest nii müüksime maha ka oma põhiväärtused ja kõik, millel rahvusvaheline õigus põhineb,» kõneles riigipea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles