Vabaduse väljakul toimuva suurejoonelise kontserdiga tänatakse Eesti inimesi

Nele Kullerkupp
, ajakirjanik
Copy
Pildil on laval Ruslan Trochynskyi. FOTO: Elmo Riig/Sakala
Pildil on laval Ruslan Trochynskyi. FOTO: Elmo Riig/Sakala Foto: Elmo Riig/Sakala

Tallinnas Vabaduse väljakul toimub täna, Ukraina taasiseseisvumispäeval, tasuta kontsert «Ukraina tänab!» Kontserti eel, ajal ja järel kogutakse annetustelefonidega raha, et aidata Ida-Ukraina rindelähedaste linnade koolimajadele pommivarjendeid ehitada.

Kontserdi korraldajate, Ukraina juurtega Eestis elava muusiku Ruslan Trochynskyi ja tema abikaasa Terje sõnul on ettevõtmine ellu kutsutud eelkõige selleks, et avaldada tänu kõigile Eesti inimestele, kes on Ukrainat toetanud ja tähistada üheskoos sõjas oleva Ukraina taasiseseisvumise päeva. «Kui me veebruaris Ruslaniga mõtlesime, et Eesti inimesed on nii palju panustanud Ukraina toetuseks – igaüks omal moel, siis tuleks öelda «aitäh». Tuleks öelda avalik, suur «aitäh», sest igaüks meist vajab tunnustust ja õlalepatsutust, aga see peab olema siiras. Ja kõige siiram tänu on ikka läbi muusika. See oligi üks tänase kontserdi kõige suuremaid eesmärke – tänada Eesti inimesi,» sõnas Terje.

Tema hinnangul on kurb, et kogu annetuste teema vahepeal nii valusa löögi sai. «Igaüks tundis pitsitust südames, sest kõik ju panustasid - mitte ainult Slava Ukrainile, vaid teistele organisatsioonidele samuti. Pärast seda annetused langesid väga kõvasti. Seega me tundsime, et peaksime oma näo ja oma nimega tegema puhta ning avatud annetuskampaania. Uurisime Ukrainast järgi, mida neil oleks vaja, millega saaksime meie aidata. Ida-Ukrainas on meil head sidemed, kuna oleme seal käinud ja tegutsenud alates 2015. aastast erinevate heategevusprojektidega. Ukraina lapsed ei ole Ida-Ukrainas, kus iga päev linnu pommitatakse, käinud kolm aastat tegelikult koolis. Esmalt oli pandeemia ja siis algas sõda. Neil on vaja füüsiliselt ja psühholoogiliselt tulla kokku ja õppida ning saada haridust. Selleks aga on vaja, et lapsevanemad teaksid oma lapsi hommikul kooli saates, et nad tulevad õhtul koju. On vaja toimivaid, päriselt kaitsvaid pommivarjendeid koolidesse. Seega me loodetavasti saame raha, et vähemalt kaheksale Ida-Ukraina koolile ehitada päriselt kaitsvad pommivarjendid.»

Pommivarjendite ehitamise ja sisustamise projekti viivad kohapeal koos linnavõimudega ellu Ukraina sotsiaalse ühisrahastusplatvormi «Moe misto» (Minu linn) ja linnas tegutseva MTÜ «Loome Dobropillya» esindajad.

Tänukontserdi esimeses osas on laval Tallinna Politseiorkester Siim Aimla dirigeerimisel ja solistid Elina Nechayeva, Stefan, Tanel Padar, Silver Sepp, Ruslan Trochynskyi, Rute Trochynskyi ja ansambel Svjata Vatra. Kontserdi teises osas on laval Ukraina-Kanada trio Balaklava Blues ja Eesti publikule Eurovisiooni võitjana tuntud Ruslana.

Kontserdi võimsaks finaaliks astub lavale Eesti Rahvusmeeskoor ja kõik õhtu jooksul esinenud artistid, et kanda ühiselt ette Ukraina vabadusvõitluse hümniks saanud laul «Punane lodjapuu aasal».

«Tulge kindlasti Vabaduse väljakule, oleme õlg õla kõrval, see tunne on ju oluline. See tunne on oluline meile endile ka. See «aitäh» jõuab päriselt kohale. Ning teie kohalolek on väga oluline, ka artistidele, kes seal täna üles astuvad,» sõnas Trochynskyi.

«Ukraina tänab!» kontsert Tallinnas Vabaduse väljakul toimub täna, 24. augustil kell 19-21 ja on kõigile tasuta. Kontserdist teeb otseülekande ETV.

Pommivarjendite rajamiseks Ukraina koolidele saab annetada kuni 31. septembrini kõikide Eesti sideoperaatorite võrkudes helistades numbritel: 900 7911 (annetussumma 10 eurot); 900 7912 (annetussumma 25 eurot) ja 900 7913 (annetussumma 50 eurot).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles