Võrumaa loomapark kaotas rünnaku järel poegadega emakaru (2)

BNS
Copy
Illustreeriv foto karust ja karupoegadest Võrumaa loomapargis
Illustreeriv foto karust ja karupoegadest Võrumaa loomapargis Foto: Toomas Huik

Ööl vastu kolmapäeva pääses Võrumaa loomapargis elanud poegadega emakaru oma puurist välja – ärritunud karu muutus agressiivseks ning omanikul tuli ta enese ja oma vara kaitseks hukata.

Tõenäoliselt põhjustas õnnetu vahejuhtumi loomaparki tunginud metsik isakaru.

«Arvestades karude käitumismustrit looduses, võib arvata, et metsik isakaru lõhkus aediku eesmärgiga pääseda loomapargis elanud emase looma juurde. Lisaks huvile emase looma vastu on isakarude loomuliku käitumismustri osa ka karupoegade ründamine. Omanik ei ole koos emaga aedikus elanud karupoegi leidnud, suure tõenäosusega hukkusid nad isakaru rünnakus,» ütles kleskkonnaameti jahinduse ja vee-elustiku büroo juhataja Aimar Rakko.

Pole põhjust arvata, et loomapargi aediku lõhkunud metsik karu on ohtlik ümbruskonnas elavatele inimestele, sest rünnaku objekt oli poegadega emakaru aedik. Ettevaatusabinõuna teiste loomapargi elanike, vara ja loomapargis toimetavate inimeste ohutuse huvides laiendas keskkonnaamet jahipidamise võimalusi Võrumaal loomaparki ümbritsevatele jahiseltsidele. Varasema korralduse järgi tekkinuks seal jahipidamise võimalus 1. septembrist.

Loomapark on juhtunu järel külastajatele suletud.

Karude arvukus on Eestis olnud kasvutrendis viimased 15 aastat, hinnanguliselt elab metsades 900–950 karu. Keskkonnaamet seab küttimismahud, lähtudes karude arvukusest ning suurkiskjate kaitse- ja ohjamiskavast eesmärgiga vähendada karude tekitatud kahjusid ning ohtu inimese elule ja tervisele. Eestis on lubatud sel hooajal küttida juurdekasvu jagu karusid ehk 96 isendit.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles