Venemaa saatis Liibanoni varastatud Ukraina maisi (3)

BNS
Copy
Viljapõld Hersoni oblastis.
Viljapõld Hersoni oblastis. Foto: Alexander Ermochenko/Scanpix

Venemaa saatis Sevastopoli sadamast Liibanoni varastatud Ukraina maisi, teatasid neljapäeval uudisteagentuurid Reuters ja UNIAN.

Reuters teavitas Ukraina saatkonna informatsioonile viidates, et Liibanoni siirduva kaubalaeva pardal on 6000 tonni maisi, mis on kokku varastatud Ukrainast.

Ukraina on viimastel andmetel saatnud Liibanonile diplomaatilise noodi, milles palub keelata Süüria riigile kuuluval kaubalaeval siseneda Tripoli sadamasse.

Liibanoni transpordi-, rahandus- ja majandusministeeriumile ning tolliametile saadetud teates informeeris saatkond, et mais varastati Zaporižžja, Mõkolajivi ja Hersoni piirkondade ladudest.

Noodis märgitakse ühtlasi, et kõnealune laev rikkus rahvusvahelist õigust.

«Avaldame lootust, et kohalikud võimud ei luba eelnimetatud kaubalaeval siseneda Liibanoni sadamatesse, et seal müüa varastatud Ukraina vilja,» lisati teates.

Vene välisminister Sergei Lavrov ütles neljapäeval, et kavatseb kohtuda ÜRO peasekretäri António Guterresega ja arutada temaga viljalepet.

«Kohtun ÜRO peasekretäriga ja loomulikult räägin temaga sel teemal,» ütles Lavrov ajakirjanikele Johannesburgis BRICS-i tippkohtumise kõrvalt.

Minister märkis, et Venemaa ei näe veel märke Lääne valmisolekust täita Moskva tingimusi viljaleppe taastamiseks.

«Seni me selliseid märke ei näe. Lääs kutsub meid üles ainult ÜRO ettepanekuid toetama,» ütles Lavrov.

Viljalepe sõlmiti Istanbulis 22. juulil 2022. aastal. ÜRO, Venemaa, Türgi ja Ukraina allkirjastasid kaks dokumenti - koridori loomise kohta teravilja ekspordiks kolmest Ukraina sadamast (Tšornomorski, Odessa ja Pivdennõi) ning Vene toiduainete ja väetiseekspordilt tõkete kõrvaldamise kohta.

Algatust pikendati 2022. aasta novembris 120 päeva võrra, märtsini, seejärel veel kaks korda kaheks kuuks. 17. juulil Moskva viljalepet ei pikendanud ja saatis oma vastuväited Ankarale, Kiievile ja maailmaorganisatsioonile.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles