FOTOD JA VIDEO Tallinna tramm tähistas 135. aastapäeva vanatrammide paraadiga

Postimees
Copy

1888. aastal hobutrammiliiniga Viru väljak-Kadriorg regulaarset liiklust alustanud Tallinna tramm tähistab laupäeval 135. tegutsemisaastat Kopli depoos rahvapeoga, millele eelnes Vana-Lõuna ringilt alguse saav ning läbi linna Koplisse suunduv vanatrammide paraad.

Vanatrammide paraadil osalesid s 1936. aastast pärit eritramm T-11, millele järgnes 1988. aastal renoveeritud hobutrammi vagun. Samuti nägi paraadil 1951. aastal Ilmarise tehases ehitatud lihvimis-harjamistrammi T-4, 1963. aastast pärit manöövertammi, harjamis-lihvimistrammi 1965. aastast ning veel mitmeid haruldasi trammikaunitare.

Tallinna abilinnapea Vladimir Sveti sõnul on märgiline tähistada trammi auväärset aastapäeva ajal, mil Vanasadama suunal on käivitunud trammitaristu oluline laiendamine, muutmaks trammiliiklust linlaste soovidele veelgi vastavamaks ning toimekindlamaks.

«Ilma trammita on pealinna ühistransporti raske ette kujutada. Tramm on mitmete Tallinna piirkondade jaoks ühistranspordi selgroog. Seetõttu aitab selle arendamine kaasa kogu liikuvuse, aga laiemalt ka linnaruumi paremaks muutmisele. Praegu ehituses olev ning olulisi transpordisõlmi – lennujaama, sadamat ja rongijaama – ühendav Vanasadama trammiliin ei jää kindlasti viimaseks, sest soovime tulevikus teisigi uusi liine välja ehitada. Esimesed sammud selles osas on juba astutud. Lisaks kaalume praegu ajutise Kopli ja Pärnu maantee suunalise marsruudi muutmist püsivaks, sest nõudlus selle liini vastu on arvestatav,» lausus Svet.

Tallinna Linnatranspordi AS-i (TLT) juhatuse liikme Kaido Padari sõnul on tramm Tallinnale sama märgiline sümbol nagu staarlinnavaht Vana Toomas Raekoja tornis või pealinna siluetti ilmestav Oleviste pilvisse pürgiv tipp.

«Trammisõit seondub tervetele põlvkondadele pealinlastele turvalise kohalejõudmise ja sõidurõõmuga ning ei maksa imestada, et sellisena on tramm pälvinud arvukates arvamusküsitlustes tõelise rahva lemmiku tiitli. Meil on põhjust tähistada trammi aastapäeva, sest vaatamata soliidsele vanusele on meie tramm suurepärases vormis ning tahame seda ka linlastele näidata,» ütles Padar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles