Reservväelased kogunevad ajaloo suurimale õppusele Ussisõnad

BNS
Copy
Õppusel Ussisõnad osalevad ka reservväelased, kellest osal on ajateenistusest möödas üle kümne aasta.
Õppusel Ussisõnad osalevad ka reservväelased, kellest osal on ajateenistusest möödas üle kümne aasta. Foto: Kaitsevägi

Esmaspäeval algab kaitseväe õppus Ussisõnad, mis on Eesti ajaloo suurim reservväelaste väljaõpetamisele keskenduv õppekogunemine.

Ussisõnadele oodatakse osalema ligi 10 000 reservväelast, kes määrati 2022. aasta jooksul maakaitseüksuste koosseisu.

Õppuse logistiline tagamine on üks suuremaid kaitseväe logistilisi operatsioone pärast taasiseseisvumist, kus kaitseväe toetuse väejuhatuse ülesandeks on varustada ligi poole miljoni ühiku varustuselemendiga pea 10 000 maakaitseüksuse reservväelast.

«Toetuse väejuhatuse jaoks algasid ettevalmistavad tegevused õppuseks Ussisõnad juba käesoleva aasta algusest. Selle aja jooksul on tulnud ette suuri väljakutseid, kuid nendega on varustuspataljoni meeskond seni hästi hakkama saanud. Üheks suurimaks väljakutseks on varustuselemendid - nende ette valmistamine õppusele tulijatele. Seni on minu meeskond suutnud teha selles osas suurepärast tööd ja ma usun, et nad ei murdu ka järgneva paari-kolme nädala jooksul, mis on ilmselt selle õppuse kõige pingelisemad,» ütles toetuse väejuhatuse staabiohvitser major Tanel Kurisoo.

Olulist rolli varustuse komplekteerimisel mängivad toetuse väejuhatuse varustuspataljoni ajateenijad, kes on omandanud teenistuse jooksul sellekohased oskused. Nende töö tulemus tagab, et üksustes kaste avades negatiivseid üllatusi ei tekiks ning reservväelased saaksid õppusel osaleda kvaliteetse varustusega. Lisaks on toetuse väejuhatuse varustuspataljoni vastutada kõik alates relvastusest, laskemoonast ja kütusest kuni erivarustuseni.

Õppusel Ussisõnad osalevad ka reservväelased, kellest osadel on ajateenistusest möödas üle kümne aasta. Neile võib tulla meeldiva üllatusena, et varustus on aja jooksul arenenud ning õppusel osalejaid ootavad ees mitmed uued riide- ja erivarustuselemendid nagu näiteks pealambid ning tumehalli kampuni asenduseks uus soe fliis. Samuti uus kandesüsteem, mis seob ballistilise kaitse ja isikliku varustuse ühtseks tervikuks, asendades vanad jalaväerakmed.

Ussisõnade aktiivne tegevus toimub esmaspäevast kuni 8. oktoobrini maakaitseringkondades üle Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles