Kallase tuttav vahendab Šveitsis salajasi metallitehinguid

Margus Hanno Murakas
Copy
Kaja Kallas ja Arvo Hallik eelmisel neljapäeval restoranis Kaerajaan, paremal Helena Roots. FOTO: Konstantin Sednev
Kaja Kallas ja Arvo Hallik eelmisel neljapäeval restoranis Kaerajaan, paremal Helena Roots. FOTO: Konstantin Sednev Foto: Konstantin Sednev

Neljapäeva õhtul tabas Kuuuurija portaal Kaja Kallase koos oma abikaasa Arvo Halliku ja kahe naisterahvaga Raekoja platsil aega veetmas. Kuuuurija tuvastas, et üks naistest oli Helena Roots – Venemaa suurima, Euroopas sanktsioonide all oleva panga Sberbank Šveitsi filiaali endine töötaja.

Tähelepanuväärne on ka Rootsi uus tööandja – metalli ostu-müügi vahendusplatvorm, mis pakub boonusena anonüümsete tehingute tegemist. Ühtlasi on Roots Halliku klassiõde Paide ühisgümnaasiumist – koos lõpetati keskkool 1995. aastal.

2023. aasta jaanuarist töötab Roots ettevõttes International Metal Platform AG kaubanduse ja operatsioonide kontrolörina (trade and operations controller). Tegemist on online-metallivahendusplatvormiga, mis alustas tegevust 5. detsembril 2022 ning mille üheks müügiargumendiks on kodulehe andmeil tagatud anonüümsus nii ostjale kui müüjale. Kodulehelt selgub lisaks, et Metal Platform AG pakub osalejatele usaldatavat kogukonda seeläbi, et teostab platvormil osalejate suhtes “Tunne oma klienti” ja vastavuskontrolli. Toimetus rõhutab, et toimetuse valduses ei ole mistahes tõendeid, et Metal Platform AG prooviks sanktsioonidest kõrvale hoida (toimetuse täpsustus 11.09.2023).

Copy
Tagasi üles